Йозеф Карл Штілер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Йозеф Карл Штілер
нім. Joseph Karl Stieler[1]
При народженні Joseph Karl Stieler
Народження 1 листопада 1781(1781-11-01)[2][3][…]
Майнц
Смерть 9 квітня 1858(1858-04-09)[2][3][…] (76 років)
  Мюнхен
Поховання Старий південний цвинтар[1]
Країна  Королівство Баварія[5]
Релігія католицька церква[1]
Жанр портретний живописd[1], жанрове малярство[1] і портрет
Навчання Віденська академія мистецтв (1805)[6]
Діяльність художник, портретист
Напрямок неокласицизм
Покровитель Максиміліан I
Вчитель Генріх Фрідріх Фюґер і Франсуа Жерар
Відомі учні Франц Ксавер Вінтергальтер і Готіб Бодмерd
Твори Fredrika Dorotea Vilhelmina, 1781 - 1826, Drottning av Sveriged і Othon as a young mand
Батько August Friedrich Stielerd[1][7]
У шлюбі з Josephine Stielerd[1]
Діти Max Stielerd[1], Ottilie Malybrok-Stielerovád[1], Karl Stielerd[1], Guido Stielerd[1] і Eugen von Stielerd[1]
Роботи в колекції Фінська національна галерея, Національний музей Швеції, Beethoven Housed, Landesmuseum Mainzd, Національна портретна галерея Швеції, Музей Бенакі, Національний музей у Варшаві, Ермітаж, Музей Нової Зеландії Te Papa Tongarewad, Баварські державні колекції картинd, Державні художні зібрання Дрездена, Міська галерея в будинку Ленбаха, Національна портретна галерея Австралії, Музей фюрера, Стара національна галерея, Національна бібліотека Уельсу, Галерея нових майстрів, Палац Німфенбург, Мальмезон і Національний музей

CMNS: Йозеф Карл Штілер у Вікісховищі
Портрет Летиція Рамоліно, 1811 pik
Портрет Бетовена, 1820 рік
Портрет Йоганна Вольфганга Гете, 1828 рік

Йозеф Карл Штілер (нім. Joseph Karl Stieler; 1 листопада 1781, Майнц9 квітня 1858, Мюнхен) — німецький художник-портретист.

Біографія та творчість[ред. | ред. код]

Штілер народився в родині Августа Фрідріха Штілера (1736—1789), різьбяра печаток курфюрстського монетного двору в Майнці. Сім'я Штілерів була відома як сім'я художників, серед яких були гравери, художники гербів і печаток.

Перші кроки в мистецтві Штілер зробив під керівництвом свого батька, який помер в 1789 році. Наступні роки Штілер успішно займався самоосвітою в пастелі та мініатюрі. В 17 років Штілер почав поїздку в Вюрцбург. Там він майже два роки вчився в придворного художника Кристофа Фезеля, який в свою чергу навчався в Антона Рафаеля Менгса. У Фезеля Штілер навчався олійного живопису. Потім Штілер відправився навчатися у Віденську академію мистецтв у Генріха Фрідріха Фюгера і дебютував як художник-портретист.

У 18051806 роках Штілер провів при дворах Будапешта і Варшави, де був просто завалений замовленнями. У 1807 році він прийняв пропозицію переїхати в Париж і працювати з Франсуа Жераром. У 1808 році він повернувся до Німеччини і влаштувався як самостійноий художник у Франкфурті-на-Майні.

У 1810 році Штілер відправився в тривалу поїздку Італією. Після Риму в 1811 році він прибув в Неаполь, де написав портрет Йоахіма Мюрата. Повернувшись в Мілан, він залишився на тривалий час при дворі Ежена Богарне, щоб написати портрети його дітей для тестя Богарне короля Баварії Максиміліана I Йозефа.

При мюнхенському дворі[ред. | ред. код]

Вже на наступний рік король Максиміліан I запросив Штілера до свого двору в Мюнхен, який став для Штілера будинком. У 1816 році його патрон відправив Штілера до віденського двору, щоб написати портрет імператора Франца II. Там Штілер одружився на Павліні Беккерс, яка народила йому п'ятьох дітей.

З лютого по квітень 1820 році Штілер написав портрет Людвіга ван Бетовена, який на сьогоднішній день є найвідомішим зображенням великого композитора. Бетовен, який вважав зустрічі з Штілером покаранням, погодився позувати Штілерові тільки тому, що замовниками портрета були друзі композитора Франц і Антонія Брентано. Однак композитор вийшов з терпіння раніше терміну, і руки Бетховена Штілер писав уже по пам'яті. У 1967 році Енді Ворхол взяв це полотно за основу для своїх зображень Бетовена.

У 1820 році Штілер повернувся в Мюнхен і був призначений королем придворним художником. У 1821 році в ніч перед похованням Штілер написав портрет Кароліни, молодшої доньки Максиміліана I.

Для короля Людвіга I Штілер написав знамениту Галерею красунь у палаці Нимфенбург . На замовлення Людвіга Штілер написав в 1828 році також відомий портрет Гете . У творчості Штілер можна виділити також портрети Фрідріха Вільгельма Йозефа Шеллінга, Людвіга Тіка, Олександра фон Гумбольдта і сім'ї короля Максиміліана I.

У 1824 році Штілер став співзасновником мюнхенської спілки мистецтв. У 1833 році він одружився на поетесі Жозефіні фон Міллер. У них було троє дітей: Оттілія, майбутній художник Ойген фон Штілер і майбутній письменник Карл Штілер. Племінником та учнем Штілера був Фрідріх Дюрк.

Останні роки життя Штілер провів в Тегернзє, де на пагорбі Леєбергханг побудував собі будинок на подарованій в 1829 році королем земельній ділянці.

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]