Йосип I (папа Александрійський)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Йосип I
Народився 771
Мінуф, Menoufd, Мінуфія, Єгипет
Помер 2 листопада 849(0849-11-02)
Поховання Saint Mark's Coptic Orthodox Cathedrald
Країна  Єгипет
Місце проживання Saint Mark's Coptic Orthodox Cathedrald
Діяльність священник
Знання мов коптська
Посада Папа Коптської православної церкви Александрії
Конфесія православ'я

Йосип (Юсеф, Іосаб) I (копт. Ⲡⲁⲡⲁ Ⲁⲃⲃⲁ Ⲓⲱⲥⲏⲫ; 771 — 2 листопада 849) — 52-й папа (абба) Александрійський та патріарх усієї Африки при Святому Престолі Святого Марка у 831849 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив зі знатної, заможної коптської родини. Народився 771 року в місті Мінуф. Після смерті батьків його виховували опікуни. У дорослому віці він віддав більшу частину своїх грошей на милостиню, а потім став ченцем в монастирі Макарія Великого. Коли Марк II став папою Александрійським, він викликав до себе Йосипа, висвятив його на священика і відправив знову до монастиря. Залишався тут до 30 листопада 831 року, коли після смерті папи Симеона II обирається новим очільником Коптської православної церкви.

В цей час Єгипет стикнувся з повстанням мусульман-єгиптян і коптів під пороводом Ібн Убайди проти надмірного податкового тиску, що влаштували митарі Абу Ісхака, брата халіфа Абдуллаха аль-Мамуна. Папа обрав обережну політику, сумніваючись в перемозі повсталих. Невдовзі халіфське військо під керівництвом Хайдара ібн Кавус аль-Афшина завдало поразки повсталим. Примирлива і дипломатична політика Йосипа I врятувала населення Александрії від пограбування його переможцями. Також вдалося папі отримати помилування для більшості коптів. Проте копти з Аль-Башмура відмовилися здаватися. Йосип I відправив їм листа, вважаючи спротив марним, але вони його знищили. У лютому 832 року з новим військом прибув халіф аль-Мамун, яки й наказав Діонісію Тельмахрському, патріарху Сирійської православної церкви, й Йосипу I вмовити здатися, обіцяючи повсталим життя, але при умові виселення усіх в інші регіони Єгипту. Ці перемовини також не мали успіху. Зрештою повстання коптів було жорстоко придушено.

Разом з тим поміркована і поступлива політика папи домогла нагагодити мирні відносини з халіфом, внаслідок чого сама Коптська православна церква не постраждала. Йосип I купував майно з власної кишені і дарував його церквам. Також піклувався про зміцнення церковної дисципліни. Налагодив відносини з Ефіопською православною церквою, що підвердила підпорядкування папі.

Близько 847 року арештований за наказом валі Хатами ібн аль-Насра, який вимагав від папи викуп. Можливо наслідком цього стала смерть Йосипа I 849 року. Його наступником став Михаїл II.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Otto Friedrich August Meinardus, Two Thousand Years of Coptic Christianity, Il Cairo, American Univ in Cairo Press, 2002. ISBN 9774247574.