Йо-Йо Родріґес

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Йо-Йо Родріґес
Історія
Видавець Marvel Comics
Дебют The Mighty Avengers #13 (липень 2008)
Автор(и) Браян Майкл Бендіс
Алекс Малеєв
Характеристики
Позиція добро
Вид людина
Зріст 179 см
Вага 89 кг
Колір очей карий
Колір волосся чорний
Псевдоніми Рогатка
Місце народження Сан-Хуан, Пуерто-Рико
Громадянство Пуерто-Рико Пуерто-Рико
США США
Актор Наталія Кордова-Баклі
Команди й організації
Щ.И.Т., Таємні воїни
Союзники
Нік Ф'юрі, Дейзі Джонсон, Кам'яна Стіна, Пекельне Полум'я, Фобос, Філ Колсон, Альфонсо МакКензі, Лінкольн Кемпбелл
Вороги
Гідра, Горгон, Рій, скрулли, Сторожові Пси
Особливі сили
  • Надлюдська швидкість
  • Майстер рукопашного й озброєного бою
  • Кваліфікована шпигунка
Обладнання
  • кібернетичні руки
  • Йо-Йо Родріґес (англ. Yo-Yo Rodriguez), також відома як Рогатка (англ. Slingshot) — супергероїня, вигаданий персонаж з коміксів американського видавництва Marvel Comics. Дебютувала у The Mighty Avengers #13 (липень 2008) і створена письменником Браяном Майклом Бендісом та художником Алексом Малеєвим. Володіє надлюдською швидкістю, яка активується у проміжку між ударами серця й автоматично повертає Йо-Йо на початкове місце руху. Є дочкою суперлиходія Джона Хортона (Гріффіна) та агентом організації Щ.И.Т..

    Наталія Кордова-Баклі зіграла роль Йо-Йо Родріґес у телесеріалі «Агенти Щ.И.Т.» та його спін-офі, вебсеріалі «Агенти Щ.И.Т.: Йо-Йо», що є частинами кіновсесвіту Marvel. Ця версія героїні представлена як нелюд.

    Історія публікацій[ред. | ред. код]

    Йо-Йо Родріґес уперше з'явилися на сторінках коміксу The Mighty Avengers #13 (липень 2008) за авторством письменника Браяна Майкла Бендіса і художника Алекса Малеєва.[1][2] Як учасник Таємних воїнів, вона фігурувала у коміксі про них, написаному Бендісом і Джонатаном Хікменом.[3]

    Вигадана біографія[ред. | ред. код]

    Народившись у м. Сан-Хуан, Пуерто-Рико, вона є дочкою суперлиходія Джона Хортона, більш відомого як Гріффін. Через мутовану ДНК батька Йо-Йо отримала суперздібності, а саме надлюдську швидкість.[3][4]

    Під час подій сюжетної лінії «Таємне вторгнення» Нік Ф'юрі збирає команду з ціллю протистояти скруллам,[5] яка пізніше буде названа Таємними воїнами.[6] Серед її учасників була і Йо-Йо Родріґес, що взяла псевдонім Рогатка. Протягом однієї з місій команди, член Гідри, Горгон відриває Йо-Йо руки і вона певний час залишається неактивним членом групи.[7] Тим не менш її оснащують кібернетичними протезами[8], тому Рогатка повертається до ролі супергероїні.[9]

    Вважається, що вона загинула після поєдинку з Крушителями.[10]

    Сили та здібності[ред. | ред. код]

    Володіє надлюдською швидкістю, що активується у проміжку між ударами серця й у кінці автоматично повертає Йо-Йо на початкове місце руху.[5] Перед вступом до Таємних воїнів, Нік Ф'юрі навчив її рукопашному й озброєному бою, а також шпигунству. Основною зброєю Рогатки є бо (бойовий посох).

    Поза коміксів[ред. | ред. код]

    Телесеріали[ред. | ред. код]

    • Версія Йо-Йо Родріґес як нелюда, родом з Колумбії, у виконанні Наталії Кордової-Баклі з'явилася у телесеріалі «Агенти Щ.И.Т.», що відноситься до кіновсесвіту Marvel.[1] Дебютувала в епізоді «Відскочивши назад» третього сезону.[11] Єлена Родріґес уперше зустрічається з агентами Щ.И.Т., коли вони розслідують крадіжку зброї у корумпованих членів Національної поліції Колумбії, що вбили її кузена Франциско. Пізніше у неї розвиваються відносини з Альфонсом «Маком» МакКензі, що дає їй кличку «Йо-Йо», спираючись на її суперсилу[12] та вона вступає до Таємних воїнів, команди нелюдей, на чолі з Дейзі Джонсон.[13] Після підписання Соковійських угод Родріґес повертається до повсякденного життя під періодичним наглядом Щ.И.Т..[14] Вона повертається у четвертому сезоні, коли зустрічається зі Сторожовими Псами.[15] Починаючи з п'ятого сезону, вона є одним з головних персонажів серіалу. Разом з іншими, Йо-Йо потрапляє у похмуре майбутнє, де Землю розірвало на шматки.[16] Там вона зустрічає свою майбутню версію з ампутованими руками. Повернувшись у наш час, у серії «Всі домашні зручності», вона дійсно втрачає руки через агентку Гідри, Рубі Гейл.[17] Лео ФІтц створює для неї кібернетичні протези[18], проте через затримку сигналів, що надсилаються від мозку до рук і навпаки, руки недостатньо швидкі і Єлена певний час не користується своєю здібністю.[19] В епізоді сьомого сезону «Після, до» героїня усвідомлює, що утримувала сили не фізично, а психологічно, вона звертається до свого минулого і тепер може не повертатися на початкове місце руху.[20] Роком після останньої сумісної місії головних героїв серіалу показано, що Йо-Йо є одним з провідних агентів Щ.И.Т., підтримуючи тісний зв'язок з директором організації Маком і співпрацюючи з Пайпер та Девісом.[21]

    Вебсеріали[ред. | ред. код]

    • Кордова-Баклі повторила роль Єлени Родріґес у вебсеріалі «Агенти Щ.И.Т.: Йо-Йо» (2016), що складається з шести кількахвилинних частин.[1][22] За сюжетом Йо-Йо полює на Віктора Рамона, який відповідальний за смерть її кузена і співпрацює зі Сторожовими Псами.

    Примітки[ред. | ред. код]

    1. а б в Trenholm, Richard (7 грудня 2016). «'Agents of SHIELD: Slingshot' is a Marvel-ous online spin-off». CNET. Архів оригіналу від 3 жовтня 2018.
    2. DeFalco, Tom; Sanderson, Peter; Brevoort, Tom; Teitelbaum, Michael; Wallace, Daniel; Darling, Andrew; Forbeck, Matt; Cowsill, Alan; Bray, Adam (2019). The Marvel Encyclopedia. DK Publishing. Сторінка 337. ISBN 978-1-4654-7890-0.
    3. а б Ereo, Matthew (8 березня 2018). «Agents of SHIELD's Shocking Moment Is Another Secret Warriors Adaptation». Screen Rant. Архів оригіналу від 9 лютого 2019.
    4. Caron, Nathalie (16 лютого 2016). «Here's our first look at Slingshot on Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D». Syfy. Архів оригіналу від 10 жовтня 2019.
    5. а б Mighty Avengers #13
    6. Secret Invasion #3. Marvel Comics.
    7. Secret Warriors #3. Marvel Comics.
    8. Secret Warriors #8. Marvel Comics.
    9. Secret Warriors #9. Marvel Comics.
    10. Secret Warriors #1 (2017). Marvel Comics.
    11. «'Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D.' Recruits Natalia Cordova-Buckley to the Secret Warriors». marvel.com.
    12. Underwood, Ron (режисер), Monica Owusu-Breen (сценарист). «Відскочивши назад» (англ. Bouncing Back). «Агенти Щ.И.Т.» (2013). ABC. 8 березня 2016. 11 серія 3 сезону. 43 хвилини.
    13. Keene, Elodie (режисер), DJ Doyle (сценарист). «Команда» (англ. The Team). «Агенти Щ.И.Т.» (2013). ABC. 19 квітня 2016. 17 серія 3 сезону. 43 хвилини.
    14. Misiano, Vincent режисер), Craig Titley (сценарист). «Емансипація» (англ. Emancipation). «Агенти Щ.И.Т.» (2013). ABC. 10 травня 2016. 20 серія 3 сезону. 42 хвилини.
    15. Martens, Magnus режисер), Craig Titley (сценарист). «Вставання» (англ. Uprising). «Агенти Щ.И.Т.» (2013). ABC. 11 жовтня 2016. 3 серія 4 сезону.
    16. Jesse Bochco & David Solomon (режисери), Jed Whedon, Maurissa Tancharoen & DJ Doyle (сценаристи). «Орієнтування» (англ. Orientation). «Агенти Щ.И.Т.» (2013). ABC. 1 грудня 2017. 1-2 серія 5 сезону.
    17. Woods, Kate режисер), Drew Z. Greenberg (сценарист). «Всі домашні зручності» (англ. All the Comforts of Home). «Агенти Щ.И.Т.» (2013). ABC. 2 березня 2018. 11 серія 5 сезону.
    18. Turner, Brad режисер), Craig Titely (сценарист). «Принципія» (англ. Principia). «Агенти Щ.И.Т.» (2013). ABC. 18 березня 2018. 13 серія 5 сезону.
    19. Brown, Garry A. режисер), James C. Oliver & Sharla Oliver (сценаристи). «Медовий місяць» (англ. Honeymoon). «Агенти Щ.И.Т.» (2013). ABC. 13 квітня 2018. 17 серія 5 сезону.
    20. Gonda, Eli режисер), James C. Oliver & Sharla Oliver (сценаристи). «Після, до» (англ. After, Before). «Агенти Щ.И.Т.» (2013). ABC. 15 липня 2020. 8 серія 7 сезону.
    21. Chris Cheramie, Kevin Tancharoen (режисери), Jeffrey Bell, Jed Whedon (сценаристи). «За що ми боремося» (англ. What We're Fighting For). «Агенти Щ.И.Т.» (2013). ABC. 12 серпня 2020. 13 серія 2017 сезону, фінал серіалу. 43 хвилини.
    22. CS (6 грудня 2016). «Agents of SHIELD: LMD and a Slingshot Digital Series are Coming» [Архівовано 27 липня 2020 у Wayback Machine.]. ComingSoon.net.

    Посилання[ред. | ред. код]