Кава американо

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кава американо
Походження  Італія
Необхідні компоненти еспресо і питна вода

Американо (кава по-американськи, регулярна кава) — кавовий напій, що містить велику кількість води. Отримав свою назву, оскільки був популярним в Північній Америці. В США більш поширеною назвою є регуляр — від визначення «регулярна кава».

З'явився завдяки прагнення американців до здорового способу життя: вважається, що регуляр корисний, оскільки містить менше кофеїну. Насправді це твердження не зовсім правильне.

Регуляр зазвичай готується у фільтровій кавоварці (об'єм 220 мл, температура 85 °C). Вміст кофеїну в чашці регуляру є значно вищим, аніж у стандартній порції кави (еспресо).

Так званий «європеїзований американо» — є насправді еспресо з додаванням окропу (об'єм 120 мл, температура 84—92 °C). Вміст кофеїну у ньому є таким же, як в еспресо, проте концентрація кофеїну є нижчою.

За легендою європеїзований американо з'явився у 1943 році — після висадки американських солдат в Італії. Більшість з них звикли до регуляру, тож європейська кава здавалася їм занадто міцною. В місцевих кав'ярнях, спеціально для визволителів, до еспресо почали додавати воду, отриманий напій почали називати «американською кавою», або ж просто американо[1].

Прагнення вести здоровий спосіб життя зовсім не єдиний привід любити каву американо[джерело?]. Багатьом людям просто подобається її смак і те, що вона менш міцна, насичена і концентрована, ніж класичний еспресо.[джерело?] В еспресо-машині неможливо зварити неміцну каву, і єдиний спосіб отримати подібність до американської фільтр-кави — це розбавити еспресо водою.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Мустафін О. Напій змін. Як кава створила сучасний світ. Х., 2018, с.140-141

Джерела[ред. | ред. код]

  • Ростовський В. С., Шамян С. М. Барна справа. — Київ : Центр учбової літератури, 2009. — 398 с. — ISBN 978-966-364-878-1.
  • Фурта О. Библия кофе: от ростка до чашки. — Москва : Эксмо, 2009. — 287 с. — ISBN 978-5-699-30489-9.