Кадашман-Енліль II

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кадашман-Енліль II
mka-dáš-man-dEN.LÍL
Лист хеттського царя Хаттусілі III до вавилонського царя Кадашман-Енліля II
Народився невідомо
Помер бл. 1255 до н. е.
Національність касити
Титул цар Вавилону
Посада Цар Вавилону[d]
Термін 1264—1255 до н. е.
Попередник Кадашман-Тургу
Наступник Кудур-Енліль
Рід Каситська династія
Батько Кадашман-Тургу

Кадашман-Енліль II (д/н — бл. 1255 до н. е.) — цар Вавилону близько 1264—1255 до н. е. (коротка хронологія), 1280—1264 до н. е. (середня хронологія). Точно відомо, що панував 16 років. Ім'я перекладається як «Він вірить в Енліль».

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з Каситської (III Вавилонської) династії. Син царя Кадашман-Тургу. Час сходження на трон є дискусійним — 1280 або 1264 роки до н. е. На користь першої гіпотези частково свідчить лист хеттського царя Хаттусілі III в якому повідомлялось про укладання миру між Хеттським царством і Єгиптом. Втім рік цієї угоди також є суперечним — його відраховують від битви при Кадеші, яка відбулася на думку різних дослідників 1284 або 1274 році до н. е. Відповідно виникає 10-річний розрив. Тому якщо рахувати за першим варіантом, то Кадашман-Енліль II посів трон близько 1280 року до н. е., за другим — 1264 року до н. е.

На час отримання влади був дитиною або юнаком. Тому фактична влада зосередилася у впливового сановника Ітти-Мардук-балату, який намагався знизити вплив хеттів у Вавилонії. Також сталося пограбування вавилонських купців в державах Амурру і Угариті, залежних від хеттів. Хетти винуватили в усьому Банті-шинні, царя Амурру. З огляду на це відбулося охолодження стосунків. Вочевидь Ітти-Мардук-балату намагався надати допомогу поваленому хеттському царю Мурсілі III (перебував у засланні в Нухашші — північно-західна Сирія).

Втім загальний ворог — Ассирія — призвів до відновлення союзу Вавилонського царства з Хатті. Планувалося влаштувати шлюб Кадашман-Енліля II з донькою Хаттусілі III.

Водночас налагодив стосунки з Єгиптом, спираючись на встановлення миру між останнім та Хатті. Вавилонський цар видав за фараона Рамсеса II свою сестру.

Вважається, що саме Кадашман-Енліль II проти ассирійського царя Шульману-ашареда I в рамках спільних дій з хеттським володарем Хаттусілі III. Втім зазнав важкої поразки. Йому спадкував син Кудур-Енліль.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Alan R. Schulman (July 1979). Diplomatic Marriage in the Egyptian New Kingdom. Journal of Near Eastern Studies. the University of Chicago Press. 38 (3): 187.
  • Trevor Bryce (2003). Letters of the great kings of the ancient Near East: the royal. Routledge. pp. 63, 71, 118–9.
  • Elena Cassin: Babylonien unter den Kassiten und das mittlere assyrische Reich. In: Elena Cassin u. a.: Vom Paläolithikum bis zur Mitte des 2. Jahrtausends — Bd. 2: Die altorientalischen Reiche –. Fischer-Taschenbuch, Frankfurt am Main 2003, ISBN 3-596-50730-8.