Казахалтин

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

«Казахалти́н» (Гірничо-збагачувальна корпорація «КАЗАХАЛТИН») — одне з найбільших підприємств з розвідки, видобутку, переробці і випуску золота в Казахстані.

Історія[ред. | ред. код]

Характеристика[ред. | ред. код]

До складу корпорації входять:

- рудник Аксу і Аксуська збагачувальна фабрика;

- рудник Бестюбе і Бестюбінська збагачувальна фабрика;

- рудник Жолимбет і Жолимбетська збагачувальна фабрика; -

- Аксуська технічна база;

- Управління корпорації «Казахалтин»;

- Північно-Казахстанська геологорозвідувальна експедиція.

Корпорація здійснює свою діяльність в Селетінському і Шортандінському районах Акмолінської області Казахстану, в межах Північно-Казахстанської золоторудної області.

Основні ресурси золота корпорації сконцентровані в родовищах Аксу, Віра, Кварцитові Гірки, Бестюбе і Жолимбет. За станом на 1.01.1999 м загальні запаси золота рудного району становили близько 117 т.

Технологія розробки[ред. | ред. код]

Родовища Аксу і Кварцитовие Гірки розробляються підземним способом рудником Аксу. На руднику пройдені 8 шахтних стовбурів і горизонтальні гірські вироблення на п'яти горизонтах. Родовище Кварцитові Гірки до горизонту 180 м розкрито стовбурами шахти «Капітальна флангова», до горизонту 500 м стовбуром шахти «Нова». Потужність рудника Аксу становить 320—350 тис. т руди рік.

Родовище Бестюбе розробляється підземним способом. На руднику пройдено шість шахтних стовбурів з поверхні, чотири сліпих стовбури і горизонтальні гірські вироблення на п'яти горизонтах. Річна продуктивність рудника становить 350 тис. т руди.

Родовище Жолимбет розробляється підземним способом. На руднику пройдено чотири стовбури шахт з поверхні і три стовбури сліпих шахт, а також горизонтальні гірські вироблення на п'яти горизонтах. Потужність рудника становить близько 350 тис. т руди на рік.

На всіх рудниках корпорації нарізані експлуатаційні блоки, є підготовлені до виїмки запаси руди. Збагачення на трьох збагачувальних фабриках корпорації «Казахалтин» — Аксуській, Бестюбінській і Жолимбетській ведеться гравітаційно-флотаційним способом.

Джерела[ред. | ред. код]

Гірничий енциклопедичний словник : у 3 т. / за ред. В. С. Білецького. — Д. : Східний видавничий дім, 2004. — Т. 3. — 752 с. — ISBN 966-7804-78-X.