Казки… казки… казки старого Арбату

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Казки… казки… казки старого Арбату
рос. Сказки… сказки… сказки старого Арбата
Жанр драма
Режисер Сава Куліш
Сценарист Олексій Арбузов
Сава Куліш
У головних
ролях
Ігор Владимиров
Зиновій Гердт
Лариса Сучкова
Оператор Володимир Климов
Композитор Олексій Рибников
Художник Володимир Аронін
Кінокомпанія «Мосфільм»
Тривалість 102 хв
Мова російська
Країна СРСР СРСР
Рік 1982
IMDb ID 0173205

«Казки… казки… казки старого Арбату» (рос. «Сказки… сказки… сказки старого Арбата») — радянський художній фільм режисера Сави Куліша, знятий у 1982 році за мотивами п'єси Олексія Арбузова «Казки старого Арбату».

Сюжет[ред. | ред. код]

В одному з тихих затишних московських провулків старого Арбату живе чудовий майстер ляльок шістдесяти років Федір Кузьмич Балясников. У нього є вірний друг і помічник Христофор Блохін і син Кузьма, що живе після смерті матері з тіткою, теж лялькар, який з дитячих років мріє перевершити батька.

Федір Кузьмич — кращий майстер на фабриці з виготовлення театральних ляльок, він обожнює свою професію і не мислить себе поза колективом. Христофор Іванович, з яким Федір дружить вже двадцять п'ять років, вмовляє його піти на пенсію і займатися улюбленою справою вдома, закликає його озирнутися, нарешті, на прожиті роки і «стримати свою спритність». Але Балясников-старший і чути про це не хоче. Максимум, на що він погоджується, так це на відпустку, до якої, за його словами, «не опускався» вже п'ять років.

Одного разу, в перший день відпустки, на порозі будинку Федора Кузьмича з'являється мила і ніжна дівчина Віктоша, кравчиня і модельєр, майбутня знаменитість, яка прилетіла з Ленінграда до його сусідки Наташи Кретової. З'ясовується, що її подруга Наташа Кретова вийшла заміж за найкращого друга свого нареченого і виїхала в Теберду. А Віктоша, в свою чергу, втекла від свого ленінградського нареченого Левка, побоюючись, що він не буде з нею щасливий, тому що, на її думку, такій розумній людині не потрібна гарна дружина. Федір і Христофор пропонують гості зупинитися у них, адже вони завтра їдуть на пароплаві в Астрахань і в Москві у них залишаються дві абсолютно порожні квартири.

Поява Вікторії Миколаївни змінює звичне життя домочадців. Батько і син Балясникові, Христофор Іванович і навіть ляльки закохуються в чарівну дівчину…

У ролях[ред. | ред. код]

  • Ігор Владимиров — Федір Кузьмич Балясников, майстер з виготовлення театральних ляльок, шістдесяти років
  • Зиновій Гердт — Христофор Іванович Блохін, відданий друг і підручний Федора Балясникова, набагато старше шістдесяти років
  • Лариса Сучкова — Віктоша (Вікторія Миколаївна), приїхала з Ленінграда, кравчиня і модельєр, двадцяти років (озвучила Ольга Гобзєва)
  • Кирило Арбузов — Кузьма Балясников, син Федора, студент, лялькар, двадцяти двох років
  • Валерій Сторожик — Левко (Лев Олександрович Гартвіг), наречений Віктоши, студент Ленінградського математичного інституту, дев'ятнадцяти років
  • Олександр Денисенко — «Товстун» з міста Гдова, невизначених років

Знімальна група[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]