Какустхаварма

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Какустхаварма
Правитель Кадамба
435 — 455
Попередник: Раґху
Спадкоємець: Сантіварман
 
Країна: Індія
Релігія: індуїзм
Рід: Кадамба

Какустхаварма — індійський правитель з династії Кадамба, який правив у Банавасі (Південна Індія). За його правління династія сягнула піку своєї могутності[1].

Життєпис[ред. | ред. код]

Молодший син дхармамагараджахіраджи Бхагерата. Після смерті батька бл.415 року призначається ювараджею (спадкоємцем) при старшому браті Раґху. Тримав свій двір в Палашіці. Мав право надавати своїм воякам і сановникам земельні володіння.

Спадкував трон близько 435 року. Правління Какустхаварми характеризується шлюбними союзами, які він уклав з іншими могутніми династіями. Одна з його доньоок була одружена з Мадгавою III з династії Західні Ганги. Найважливіше те, що Какустхаварма одружився з однією з представницею династії Гупта, а донька Какустхаварми була дружиною Скандагупти[2]. Цим закріпив союз проти південних Вакатаків.

Це дозволило перейти у наступ проти Сарвасени II, магараджи Вацагулми, завдяки чому вдалося відновити незалежність Кадамби. Також встановив зверхність над династіями Бгатарі і Алупи.

Був будівельником і покровителем світської архітектури. Його описують як власника численних палаців, прикрашених гопурамами. Наказав побудувати великий резервуар для води біля храму Шиви. Сам був прихильником джайнізму.

Його сини розділили родинні володіння: північну частину зі столицею отримав Сантіварман, південну з резиденцією в Трипарваті — Крішнаварман I.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Bouncing off to Banavasi. Deccan Herald. Архів оригіналу за 13 лютого 2007. Процитовано 29 січня 2017.
  2. Sastri, Nilakanta K.A. (2002) [1955]. A history of South India from prehistoric times to the fall of Vijayanagar. New Delhi: Indian Branch, p.101. Oxford University Press