Каллій (син Феніппа)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Каллій
Народився 1 тисячоліття до н. е.
Помер 6 століття до н. е.
Країна Стародавні Афіни
Діяльність політик, спортсмен
Знання мов давньогрецька
Рід Калліїd
Діти Гіппонік Аммон[1]
Нагороди

Каллій (дав.-гр. Καλλίας) — афінський аристократ VI століття до н. е.

Належав до старшої гілки роду Керіків. Один з перших відомих членів сім'ї, умовно званої «Калліями», або «Калліями-Гіппоніками». У просопографічній та генеалогічній літературі для зручності зазвичай іменується Каллієм (I)[2][3].

Прославився своїми успіхами на панеллінських змаганнях. Його квадрига перемогла на Піфійських іграх, потім його кінь виграв перегони в Олімпії, і там же, на 54-х іграх в 564 до н. е. у гонках колісниць четвірка принесла йому другу нагороду[4].

Каллій був запеклим супротивником Пісістрата; за повідомленням Геродота, він був єдиним з афінян, хто наважився купити маєтки тирана, виставлені на аукціон після його вигнання[5].

Багатство дозволило йому зробити незвичайний подарунок своїм трьом дочкам: крім великого приданого, він дозволив їм самим вибрати собі чоловіків. Подібний лібералізм в епоху, коли шлюб був комерційною угодою, а дівчата — свого роду «товаром», викликав чимале здивування і був спеціально відзначений Геродотом[2][3].

Історик не повідомляє, кого дівчата вибрали в чоловіки. За припущенням Харві Шапіро, одна з дочок Каллія вийшла за свого земляка Лісімаха з дему Алопеки, і стала матір'ю знаменитого Арістіда, інша — за якогось Струтона, а третя стала дружиною Кратія з роду Алкмеонідов, якому народила сина Каллія[6][3].

Сином Каллія був Гіппонік Аммон[7].

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Маринович Л. П. Громадянин на святі Великих Діонісій і полисная ідеологія // Людина і суспільство в античному світі. — М: Наука, 1998. — ISBN 5-02-009559-1.
  • Swoboda E. Kallias 1 // Paulys Realencyclopädie der classischen Altertumswissenschaft. Band X, 2. — Stuttgart: Alfred Druckenmüller, 1919.
  • Суріков І. Є. Антична Греція : політики в контексті епохи: час розквіту демократії. — М: Наука, 2008. — ISBN 978-5-02-036984-9.
  • Shapiro H. A. Kallias Kratiou Alopekethen // Hesperia, Volume 51, Issue 1. — 1982.