Калліппа

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Калліппа
дав.-гр. Καλλίππα
Рід Гіппострати-Калліппи
Батько Гіппострат (гіпотетично)
У шлюбі з Афіней
Діти Андріск (?)

Калліппа (дав.-гр. Καλλίππα) — наложниця македонського басилевса Персея, пізніше наложниця або дружина Афінея, сина пергамського басилевса Аттала I. Надала підтримку авантюристу Андріску, завдяки якій останній зміг знайти союзників серед фракійців і на короткий час стати басилевсом Македонії.

Походження та ранні роки[ред. | ред. код]

Точне походження Калліппи невідоме. Дослідник Юрій Кузьмін вказував, що її ім'я рідкісне та аристократичне. На його думку, Калліппа належала до аристократичного македонського роду Гіппостратів-Калліппів з Берої. Кузьмін вважав, що жінка була дочкою гегемона Гіппострата, одного з полководців басилевса Антігона III Досона. Таким чином, її братом був Калліпп, політарх Берої, якого деякі дослідники вважали тотожним однойменному наварху басилевса Персея[1]. На думку Джона Грейнжера, Калліппа належала до старої македонської еліти і була дочкою вже згаданого полководця Калліппа[2]. Іншу думку на це питання мав дослідник Даніель Огден, який вважав Калліппу гетерою[3].

Портрет Персея на монеті

Діодор Сицилійський називав Калліппу наложницею басилевса Персея. Слово дав.-гр. παλλακίς не вказувало на принижене становище жінки, а тільки, що зв'язок був позашлюбним. Невідомо коли саме цей зв'язок тривав, до одруження басилевса з селевкідською принцесою Лаодікою, чи під час шлюбу[4][5]. Даніель Огден вважав, що Калліппа народила від басилевса сина — Андріска[6].

Кузьмін припускав, що після поразки Персея у Третій Македонській війні, Калліппа могла познайомитися з пергамським полководцем Афінеєм, який належав до роду Атталідів, правителів Пергаму. Він був молодшим сином басилевса Аттала I та братом наступних правителів, Евмена II і Аттала II. Афіней брав участь у війні, як один з очільників пергамських військ, а потім супроводжував римського воєначальника Луція Емілія Павла під час його подорожі по Греції[7].

Питання про статус відносин Калліппи та Афінея залишається дискусійним. Серед західних дослідників зустрічається думка, що Калліппа вийшла заміж за Афінея[2][8]. На думку дослідниці Елізабет Косметатоу, за шлюбом Калліпи з Афінеєм стояло не кохання, а прагнення Атталідів розширити свої володіння за рахунок колишніх територій Македонії[9]. Однак, російський дослідник Юрій Кузьмін стверджував, що зі свідчень Діодора не зрозуміло який статус мала Калліппа, вона могла знову стати наложницею, або ж вийшла заміж за пергамського принца[10].

Зустріч з Андріском[ред. | ред. код]

Монета Андріска, як басилевса Філіппа VI

Приблизно у 150—149 роках до н. е., в Пергамі, якийсь арфіст Миколай організував зустріч Калліппи зі своїм товаришем Андріском. Останній стверджував, що він виживший син македонського басилевса Персея — Філіпп[К 1]. Андріск вже кілька років мандрував світом і шукав союзників для повернення батьківської держави, знищенної римлянами Його кілька разів заарештовували, але потім відпускали, бо римляни не бачили у ньому загрози. Калліппа першою визнала Андріска сином Персея, вона дала претенденту царське вбрання, діадему, гроші та двох рабів. Кузьмін вказував на важливість цієї події і називав її «фактичним благословінням на царствування». Також Калліппа порадила Андріску звернутися до фракійського правителя Тереса, який був одружений з сестрою Персея. Він скористався порадою і невдовзі захопив Македонію за допомогою фракійських союзників, що спричинило Четверту Македонську війну[4][11].

Питання про мотиви Калліппи та наскільки вона діяла самостійно, залишається дискусійними. На думку Юрія Кузьміна, Калліппа діяла як приватна особа, бо басилевс Аттал II був незаінтересований у відродженні Македонії та пізніше брав участь у війні з Андріском. Олег Клімов[ru] припускав, що Афіней і його брат знали про контакти Андріска з Калліппою, оскільки остання не могла діяти цілком таємно[12]. Джон Грейнжер вважав, що Афіней з дружиною належали до антиримської течії у пергамській політиці. Ще Калліппа, як македонянка, могла мати ностальгічні почуття до часів незалежності Македонії. Також дослідник вказував, що десять років тому пергамський володар підтримав у схожій ситуації іншого претендента — Александра Баласа[2]. Даніель Огден вважав, що дружина пергамського принца могла підтримати представника династії Антигонідів, неважливо справжнього або самозванця, лише у виключній ситуації. Тому дослідник вважав Калліппу матір'ю Андріска, а самого претендента справжнім сином басилевса[6].

Примітки[ред. | ред. код]

Коментар[ред. | ред. код]

  1. Насправді Філіпп був не сином, а молодшим братом Персея, якого останній усиновив після смерті батька. Філіпп помер у римському полоні приблизно у 164 році до н. е.

Література[ред. | ред. код]

  1. Кузьмин, 2013, с. 82—83, 90.
  2. а б в Grainger, 2013.
  3. Ogden, 1999, с. 192.
  4. а б Діодор, XXXII, 15, 5.
  5. Кузьмин, 2013, с. 84—86.
  6. а б Ogden, 1999, с. 191—192.
  7. Кузьмин, 2013, с. 85—87.
  8. Ogden, 1999, с. 231.
  9. Kosmetatou, 2009, с. 164.
  10. Кузьмин, 2013, с. 85.
  11. Кузьмин, 2013, с. 87-88.
  12. Кузьмин, 2013, с. 88.

Джерела та література[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]