Калтекська субміліметрова обсерваторія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Калтекська субміліметрова обсерваторія
Caltech Submillimeter Observatory

Країна  США
Розташування Мауна Кеа, Гаваї, США
Організація Каліфорнійський технологічний інститут
Висота 4205 м.
Відкрито 1985
Закрито 2015
Сайт: submm.caltech.edu/cso/
Інструменти:
CSO субміліметральний телескоп 10,4 м

Калтекська субміліметрова обсерваторія. Карта розташування: США
Калтекська субміліметрова обсерваторія
Калтекська субміліметрова обсерваторія
Калтекська субміліметрова обсерваторія (США)
Мапа

CMNS: Калтекська субміліметрова обсерваторія у Вікісховищі

Калтекська субміліметрова обсерваторія — обсерваторія Каліфорнійського технологічного інституту, також відомого як «Калтек», що складається з телескопа субміліметрової довжини хвиль (діаметр 10,4 м) та субміліметрового Телескопа імені Джеймса Клерка Максвелла у складі обсерваторії Мауна-Кеа. Припинив роботу 18 вересня 2015[1]. Використовувався у субміліметровій астрономії, працюючи у терагерцевому діапазоні.

Радіотелескопічна обсерваторія разом з обсерваторією Мауна-Кеа створюють перший субміліметровий інтерферометр. Цей експеримент був успішно здійснений також через придбання та побудову інтерферометрів різної довжини хвиль.

Історія[ред. | ред. код]

Телескоп обсерваторії разом з телескопом Джеймса Кларка Максвелла було використано при створенні першого субміліметрового інтерферометра. Успіх цього експерименту був важливий для просування будівництва інтерферометрів SMA і ALMA.

Закриття[ред. | ред. код]

30 квітня 2009 року Каліфорнійський технологічний інститут оголосив про свої плани по демонтажу обсерваторії і перенесення своїх досліджень на телескоп нового покоління CCAT в Чилі. 8 вересня 2015 року на телескопі були проведені останні спостереження - за центральною частиною туманності Оріона[2].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. http://www.cso.caltech.edu/wiki/ [Архівовано 3 травня 2021 у Wayback Machine.] CSO Observer Information.
  2. McGuire, Brett A.; Carroll, P. Brandon. The Final Integrations of the Caltech Submillimeter Observatory (англ.) // Research Notes of the AAS : journal. — 2017. — 31 October (vol. 1, no. 1). — P. 4. — ISSN 2515-5172. — doi:10.3847/2515-5172/aa9657. — Bibcode: 2017RNAAS...1....4M. — arXiv:1711.09145.

Посилання[ред. | ред. код]