Калістеніка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Відтискання

Калісте́ніка (від грец. κάλλος, каллос «краса, красивий» + грец. σθένος, стенос «сила, міцність»)[1] — різновид силового тренінгу[en], що полягає у виконанні вправ із використанням лише ваги власного тіла[2]. Є складовою вуличного воркауту.

Підйом корпуса

Калістеніка — це прості, часто ритмічні вправи, як правило, без використання чи з мінімальним обладнанням. Призначені для підвищення сили та гнучкості тіла за допомогою таких вправ, як згинання, стрибки, розгойдування, скручування тощо, з використанням тільки власного тіла для спротиву. Енергійне виконання калістеніки покращує стан м'язової та серцево-судинної систем, а також психомоторних навичок, таких як баланс, спритність і координація.

Стійка на руках

Відомі спортсмени, що займаються калістенікою: Кріс Геріа (Chris Heria), Аль Кавадло (Al Kavadlo), Денис Мінін[2].

Загальні вправи[ред. | ред. код]

Найпоширеніші
Поширені

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Науковий вісник Волинського національного університету ім. Лесі Українки. Т. № 4-5. Волинський національний університет імені Лесі Українки. 2008. с. 209. LCCN 2008234737. Архів оригіналу за 30 січня 2021. Процитовано 22 січня 2021.
  2. а б Віталій Петровський (23.10.2020). Тренування в домашніх умовах і на вулиці. sport.ua. Архів оригіналу за 29 січня 2021. Процитовано 22 січня 2021.