Кам'янець-Подільська міська центральна бібліотека

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кам'янець-Подільська міська центральна бібліотека імені Костя Солухи
Логотип Кам'янець-Подільської міської центральної бібліотеки імені Костя Солухи
Країна:  Україна
Тип: публічна
Адреса 3, Князів Коріатовичів, Кам'янець-Подільський (Україна)
Заснована 1 січня 1866 року
Філії: 8
Фонди: 104905
Річний обіг: 167000
Читачів: 8000
Штат: 20
CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Кам'янець-Подільська міська центральна бібліотека імені Костя Солухи — найбільша публічна бібліотека Кам'янця-Подільського, головний інформаційний, дозвіллєвий заклад міста по популяризації книги, впровадженні новітніх технологій та інноваційних заходів, реалізація державних (зокрема) бібліотечних проектів та програм.

Історія бібліотеки[ред. | ред. код]

В серпні 1865 року Київським генерал-губернатором був вироблений статут російських публічних бібліотек в трьох містах — Києві, Житомирі, Кам'янець-Подільському.

Офіційне відкриття бібліотеки в Кам'янець-Подільському відбулося — 1 (14) січня 1866 року.

На організацію бібліотеки було виділено лише 3000 крб. Користування бібліотекою було платним — 15 коп. на місяць, видача книг додому — 1 крб. (лише на місяць).

В грудні 1922 року бібліотека з публічної стає Центральною бібліотекою міста.

В 1930 році в зв'язку з ліквідацією Кам'янецької округи бібліотека з окружної стає міською.

1937 рік. Бібліотека стає обласною, її очолює колишній шахтар, випускник Харківського бібліотечного інституту М. Анікеєв.

1941 рік. В перші ж дні німецько-радянської війни прямим попаданням бомби зруйновано приміщення бібліотеки, більшість книг була знищена і пограбована.

З 1 квітня 1944 року відновлюється робота бібліотеки.

За повоєнні роки бібліотека тричі змінює приміщення, і щоразу — на краще. З 1944 по 1951 роки — це частина будинку по Резервуарній (Уральській) 4 площею 70 кв.м., з 1951 по 1969 — окреме одноповерхове приміщення по вул. Ленінградській (нині — Лесі Українки), площею 309 кв.м., з 1969 і по цей час — триповерхове приміщення по вул. Чкалова (Князів Коріатовичів) з площею 659 кв.м. До послуг читачів — абонемент, два читальних зали, відділ організації і використання книжкового фонду, методико-бібліографічний відділ. Створенні алфавітний і систематичний каталоги, систематична картотека статей, краєзнавча картотека. Кількість читачів — більше 8 тис. чоловік. Це — люди різних професій, уподобань, поглядів, люди різного віку, дехто з них відвідує бібліотеку по 20-30-40 років. В 50-60 роки, щоб наблизити книгу до місця роботи і проживання населення відкриваються і активно працюють пункти видачі літератури від бібліотеки на підприємствах та в гуртожитках міста. Ці пункти видачі обслуговують бібліотекарі абонемента центральної бібліотеки.

18 квітня 1966 року (в рік святкування 100-річчя бібліотеки) бібліотеці присвоєно ім'я Затонського В. П.

В 1973 році міську центральну бібліотеку очолює Маргарита Бойцова. В 1976 році в зв'язку з централізацією бібліотечної справи центральна бібліотека ім. В. П. Затонського стає головною в місті і системі, яка нараховує 13 бібліотек: центральна, бібліотеки для дітей, бібліотеки для дорослих, юнацька бібліотека. Частина цих бібліотек існувала в місті до централізації як окремі установи, частина була відкрита після 1976 року.

З лютого 1996 року міську централізовану бібліотечну систему очолює Валерій Любецький.

14 січня 1996 року виповнилось 130 років від часу заснування бібліотеки. І якщо вона розпочиналась з 407 читачів і 2 270 томів книг, то сьогодні[коли?] її книжковий фонд сягає понад 130 000 одиниць, поверх 8 000 читачів щороку приходить у бібліотеку. В бібліотеці працює 22 бібліотечних працівника. З 10 вересня 1996 року став платним: 1 гривня (з 1 вересня 1996 року в Україні — нова грошова одиниця — гривня). В 2012 році рішенням сесії міської ради від 29.05.2012 року з міської центральної бібліотеки знято ім'я Володимира Затонського і вона стає міської центральною бібліотекою.[1]

В 2014 році внесено зміни в структурні підрозділи центральної бібліотеки: Наказ № 22 від 05.12.2013 року директора Кам'янець-Подільської МЦБС «Про реорганізацію відділу технічної та економічної книги міської центральної бібліотеки у відділ краєзнавства з 01.01.2014».

2016 року в рамках декомунізації колишній бібліотеці ім. Володимира Затонського було присвоєне ім'я Костя Солухи

Структура бібліотеки[ред. | ред. код]

В 2003 році відбувається реорганізація та оптимізація міської централізованої бібліотечної системи. Структура міської бібліотеки:

  • дорослий абонемент з юнацьким абонементом;
  • відділ краєзнавства;
  • читальний зал, на базі якого працюють
Пункт безкоштовного доступу до Інтернету,
Центр регіональної інформації,
Пункт доступу громадян до офіційної інформації (ПДГ);
відділ організації та використання єдиного фонду;
  • відділ комплектування та обробки документів;
  • методико-бібліографічний відділ.

Інформаційні ресурси[ред. | ред. код]

Книжковий фонд міської центральної бібліотеки станом на 01.01.2013 року становить 104905 примірників.

Соціокультурна діяльність[ред. | ред. код]

Щорічно бібліотека проводить 250 соціокультурних заходів. З 2013 року впроваджуються нові форми роботи:

  • скайп-конференції;
  • Інтернет-вікторини.

Створюються:

Бібліотека бере участь у Всеукраїнських конкурсах «Європа очима молодих», «Ми — підлітки. Найкраще оповідання», «Дитячі історії про найголовніше», «Оживають герої на екрані у рекламі», «Найкращий читач України», «Писанкова країна» та отримує призові місця.

Інтернет у бібліотеці[ред. | ред. код]

У 2003 році за сприянням відділу преси, освіти та культури посольства США в Україні створено при читальному залі центральної бібліотеки Інтернет-центр з 5-тьма робочими станціями.

Розпорядженням міського голови від 17 грудня 2003 року створено Центр регіональної інформації. Мета — інформаційне обслуговування місцевих владних структур, посередницька робота між владою і населенням, сприяння прозорості рішень влади.

З жовтня 2012 року при міській центральній бібліотеці відкрито Пункт безкоштовного доступу до Інтернету (проект Бібліоміст «Організація нових бібліотечних послуг з використанням вільного доступу до Інтернету»). До послуг користувачів 5 комп'ютерів з ліцензійним програмним забезпеченням, комплектом навушників та вебкамер.

Нагороди[ред. | ред. код]

До дня Незалежності в обласному центрі м. Хмельницького директора Кам'янець-Подільської міської централізованої бібліотечної системи Валерія Любецького було нагороджено дипломом за вагомі здобутки у сфері бібліотечної справи та занесено на обласну Дошку Пошани «Найкращі люди Хмельниччини».

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Історія бібліотеки. Кам'янець-Подільська центральна міська бібліотека імені Костя Солухи (укр.). 25 травня 2017. Процитовано 1 лютого 2023.