Камедь

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Камедь на сливі

Каме́дь[1] або гу́мі (від грец. κομμίδιον, κόμμι) — густий сік, затверділі виділення, слизистих, вуглеводистих речовин (полісахариди), які виступають у деяких рослин, на поверхню кори при її пошкодженні. Цей технічний термін охоплює різноманітні водорозчинні високополімерні речовини — аравійську камедь (гуміарабік), трагакант, а також велику кількість природних смол: елемі, манільський і занзибарський копал, чикл та інші. Камедь рослин підродини Мигдалеві (вишні, черешні, сливи) також відома як «ґлей»[2] (слово споріднене з клей)[3].

Їх використовують у текстильній промисловості, медицині, харчовій та ін. промисловості, та як канцелярський клей. Трагакант використовують як клей при завертці сигар з листового тютюну. Камеді здатні викликати велику в'язкість навіть при малих концентраціях.

Види камеді[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Камедь // Словник української мови : в 11 т. — Київ : Наукова думка, 1970—1980.
  2. Глей // Словник української мови : в 11 т. — Київ : Наукова думка, 1970—1980.
  3. Етимологічний словник української мови : в 7 т. / редкол.: О. С. Мельничук (гол. ред.) та ін. — К. : Наукова думка, 1982. — Т. 1 : А — Г / Ін-т мовознавства ім. О. О. Потебні АН УРСР ; укл.: Р. В. Болдирєв та ін. — 632 с.

Посилання[ред. | ред. код]