Камелот (телесеріал)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Камелот
англ. Camelot
Тип Телесеріал
Телеканал(и) Starz (США)
Channel 4 (Велика Британія)
RTÉ (Ірландія)
CBC (Канада)
Nine Network (Австралія)
RTL (Нідерланди)
VIER (Бельгія)
Дистриб'ютор(и) Hulu
Жанр Фентезі
історична драма
меч і магія
Формат зображення 16:9
Тривалість серії 60 хв.
Тривалість 45 хв.
Компанія Ecosse Films
GK-tv
Octagon Entertainment
World 2000 Entertainment
Starz Originals
Take 5 Productions
Керівник проєкту Кріс Чібнолл і Майкл Гірстd
Ідея Кріс Чібнолл
Майкл Херст
На основі Смерть Артура (Томас Мелорі)
Виконавчий продюсер Майкл Херст
Кріс Чібнолл
Фред Фукс
Джон Вебер
Джеймс Флінн
Грем Кінг
Дуглас Рае
Морган О'Салліван
У головних ролях Джозеф Файнс
Джеймі Кемпбелл Бавер
Темсін Егертон
Клер Форлані
Пітер Муні
Клайв Стенден
Філіп Вінчестер
Ева Грін
Чіпо Чунг
Шинейд Кьюсак
Композитор Майкл Данна
Джефф Данна
Країна-виробник  Велика Британія,  Ірландія,  Канада і  США
Мова оригіналу англійська
Перший показ 25 лютого 201110 червня 2011
Кількість сезонів 1
Кількість серій 10
Посилання

«Камелот» (англ. Camelot) — британський історично-драматичний фентезійний телесеріал 2011 р. співпродюсерів кабельної мережі Starz і GK-TV. Заснований на артурівській легенді, спродюсований Гремом Кінгом, Морганом О'Салліваном і Майклом Херстом.

Показ пілотної серії «Повернення додому» відбувся в ефірі Starz у п'ятницю ввечері, 25 лютого 2011-го. 30 червня 2011 р. Starz оголосив, що не збирається замовляти нові сезони Камелота, посилаючись на значні виробничі зміни, в основному конфлікти з деякими членами акторської команди, в тому числі Джозефом Файнсом, Джеймі Кемпбелл Бавером і Євою Грін.

Сюжет[ред. | ред. код]

Кінець п'ятого століття, Велика Британія вільна від римського панування протягом декількох десятиліть. З раптової смерті короля Утера хаос загрожує поглинути Велику Британію. Чаклун Мерлін бачить видіння про темне майбутнє і знаходить молодого Артура, невідомого сина і спадкоємця Утера, який виріс, як простолюдин, на роль нового короля. Мерлін і Артур зупиняються в замку Камелот зі своїми союзниками, в тому числі біологічною матір'ю Артура Ігрейною, зведеним братом Кеєм і лояльними воїнами Леонтесем, Гавейном, Ульфіусом і Брастіасом. З Камелота Артур намагається побудувати нову і кращу Велику Британію, де люди можуть жити в мирі.

Тим часом, холодна і амбітна зведена сестра Артура Моргана намагається завадити йому отримати корону. Будучи вигнаною батьком Утером і прийнявши також відповідальність за вбивство своєї матері, Моргана спричиняє смерть Утера і хоче правити королівством сама. Допомагає її лояльна покоївка Вівіан і хитра черниця Сібіл, Моргана поселяється в старому замку Утера, Пендрагон, звідки починає реалізувати свій підступний план з повалення Артура.

Ролі[ред. | ред. код]

  • Джозеф Файнс — Мерлін, творець і зберігач легенди про Камелот. Найсильніший союзник Артура, Мерлін вірує в нього навіть більше, ніж Артур вірить у себе. Він може передбачати загрози для Артура чіткіше, ніж будь-хто, але повинен боротися з темною природою своїх магічних сил.
  • Джеймі Кемпбелл Бовер — король Артур, красивий, безтурботний молодий чоловік. Він розривається між покликанням і сім'єю, дізнавшись, що він — спадкоємець престолу в результаті передчасної смерті короля. Інтенсивне навчання Артура в темному світі надихає його заснувати королівство на справедливості, надії і свободі від тиранії, а землі, якими він керує, пошкоджені насильством, жадібністю та відчаєм.
  • Ева Грін — Моргана Пендрагон, красива та безжальна амбітна дочка короля Утера. Вона хоче претендувати на престол свого батька, але не врахувала плани Мерліна й існування Артура, її нововиявленого зведеного брата. У своєму прагненні до влади і помсти Моргана віддає себе темним силам, які дозволяють їй погрожувати знищенням Камелота. Головний антагоніст серіалу.
  • Темсін Егертон — Ґвіневера, амбітна та вольова жінка, що робить її джерелом великої підтримки і сили для Артур, поки він зростає в обов'язках короля. Хоча вона вийшла заміж за Леонтеса, одного з найвідданіших лицарів Артура, вона не може заперечувати привабливість до нього, вона і Артур відчувати романтичні почуття до одне одного.
  • Клер Форлані — Ігрейна, біологічна мати Артура і дружина короля Утера. Віддалилася від сина і зневажаєма падчеркою Морганою. Прожила життя, повного глибокого болю й агонії, але ніколи не втрачала віри. Ігрейна швидко стає союзником для Артура і всього двора Камелота.
  • Чіпо Чун — Вів'єн, молода жінка, яка веде своє походження з народу, її привезли до Великої Британії в ролі рабів. Була слугою Утера і тепер працює супроводжуючою та посланницею Моргани.
  • Шинейд Кьюсак — Сібіл, черниця, яка виховала Моргану, та приїжджає, щоб жити з нею. Вона — материнська фігура для Моргани, виступаючи її консультантом в питаннях політики та потойбічного. Бере на себе провину за зраду Моргани та обезголовлена Гавейном.
  • Пітер Муні — Кей, відданий старший брат Артура. Кей рекомендує Артурові прийняти свою долю короля Англії. Як королівський маршал, Кей має право на свободу, але завжди залишається старшим братом Артура і близьким другом.
  • Клайв Стенден — Гавейн, колишній лицар і великий воїн. Він розчарувався і втратив свій шлях у житті. Кей і Леонтес завербували його, щоб приєднатися до гвардії Камелота. Хоча він неохоче спочатку береться за справу, коли приходить до Камелота та розуміє, що Артур відрізняється і це не просто ще один польовий командир. Натхненний, він знаходить причину, щоб боротися і навчати людей Артура.
  • Філіп Вінчестер — Леонтес, один з найхоробріших лицарів короля Утера. Леонтес клянеться у своїй лояльності новому королю після смерті Утера і приєднується до Артура в Камелоті. Одружений на Гвіневер, його лояльність і досвід мають неоціненне значення для молодого короля.
  • Себастьян Кох — король Утер, біологічний батько Артура, який був отруєний і убитий Морганою
  • Джеймс Пюрфой — король Лот, воїн-король, який формує альянс з Морганою
  • Джеймі Дауні — Ульфіус, лицар короля Артура, який загинув під час битви при Бардон Пасс
  • Шон Пертві — Ектор, прийомний батько Артура та батька Кея.

Виробництво[ред. | ред. код]

Участь у т/с «Камелот» — це перша поява акторки Єви Грін у телесеріалі.[1]

За словами творця серіалу Кріса Чібнелла, основним матеріалом для проекту стала книга Le Morte d' Arthur сера Томаса Мелорі.[1]

Сприйняття[ред. | ред. код]

Рейтинг на сайті IMDb — 6,6/10.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Trivia. Архів оригіналу за 7 березня 2017. Процитовано 7 березня 2017.

Посилання[ред. | ред. код]