Канзі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Канзі спілкується з Сью Севідж-Рамбо в 2006 році, використовуючи портативну «клавіатури»

Канзі (англ. Kanzi; нар. 28 жовтня 1980 року) — самець карликового шимпанзе (бонобо), задіяний в кількох дослідженнях з навчання мавп мови. За словами Сью Севедж-Рамбо, приматолога, який вивчав бонобо протягом всього свого життя, Канзі демонструє передові мовні здібності. Його часто називають мавпячим генієм, за інтелектом він порівнянний з двох-трирічною дитиною.

Канзі народився у мавп Лорел і Босанджо на польовий станції Йеркс в університеті Еморі і потім був переміщений в центр досліджень мови університету штату Джорджія. Він був відібраний незабаром після народження і потім вихований домінантною самкою Матата. Будучи немовлям, Канзі супроводжував Матата на заняттях, де вчені навчали її єркській мові (мова, яка використовує лексиграмм), але вона не проявляла великий інтерес до уроків. Канзі, як і його покійні мати і сестра, живе в науково-дослідному центрі Great Ape Trust в Де-Мойні, штат Айова. Канзі — альфа-самець місцевої громади бонобо. Його прийомна мати, Матата, була головним лідером (в матріархальному суспільстві бонобо положення самця в першу чергу визначається положенням самки, з якою він пов'язаний). Згідно зі статтею в «Smithsonian Magazine», Канзі «має вигляд старіючого патріарха — він лисуватий і пузатий, з серйозними, глибоко посадженими очима».

Хоча Канзі навчився спілкуватися за допомогою клавіатури з лексиграмм, він також вивчив дещо з американської мови жестів після перегляду відео з горилою Коко, навченої цій мові. Він не може спілкуватися усно так, щоб його мова була зрозуміла людям, оскільки бонобо мають занадто відмінний від людського вокальний масив, але було відзначено, що, спілкуючись з людьми за допомогою графічних символів, Канзі також намагається проводити деякі артикуляції.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]