Капустоцвіті

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Каперцевоцвіті)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Капустоцвіті
Гірчиця салатна (Brassica juncea)
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Клада: Malvids
Порядок: Капустоцвіті (Brassicales)
Bromhead, 1838
Родини
Вікісховище: Brassicales

Капустоцвіті (Brassicales), або каперцецвіті (Capparales)[1], — порядок квітучих рослин підкласу розиди (Rosids). Капустоцвіті поширені на усіх континентах, окрім Антарктиди. Усі види порядку містять фермент, який може утворювати гірчичну олію з хімічних речовин, званих як глюкозинолати. Види також містять флавоноїди і дубильні речовини, але ці хімічні речовини наявні майже у всіх вищих рослинах. Порядок об'єднує понад 4.5 тис. видів, з них в Україні росте 238 видів з 68 родів. Капустоцвіті походять від примітивних Violales, скоріш за все від Flacourtiaceae.

Опис[ред. | ред. код]

Це дерева, чагарники або трави. Листки чергові, рідше супротивні, прості або рідше складні, без прилистків. Квітки у більшості в термінальних китицях, іноді у волотях, маточково-тичинкові, актиноморфні або зигоморфні, з подвійною оцвітиною, іноді безпелюсткові, з нектарниками. Плоди — коробочки, стручки та стручечки, ягоди, іноді горіхи або кістянки.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. * Нечитайло В. А., Кучерява Л. Ф. Ботаніка. Вищі рослини. — Київ : Фітосоціоцентр, 2001. — С. 237-238. — 500 прим. — ISBN 966-7459-80-2.

Посилання[ред. | ред. код]