Каплиця святого Володимира

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Каплиця святого Володимира — пам'ятка архітектури місцевого значення у м. Володимир (Волинська область). Розташована на перехресті вулиць Соборна та Данила Галицького.

Історія[ред. | ред. код]

Збудована у 1892 р. у памʼять про аварію потягу з російським імператором Олександром ІІІ 17 жовтня 1888 р. та інцидент з російським цесаревичем Миколою Олександровичем в японському місті Оцу 29 квітня 1891 р.[1]

Існує доволі поширена думка, що каплиця зведена 1888 р. на честь 900-річчя Хрещення Русі. Однак ця версія не підтверджена історичними джерелами.

У радянський час у будівлі працював планетарій.

На даний час відновлено культовий статус. Належить до Української православної церкви.

Опис[ред. | ред. код]

У проекті каплиці використана форма купола давньоруського храму. Чотирикутна кам'яна каплиця має восьмигранне завершення з арками у вигляді трикутних кокошників з круглими слуховими вікнами у них. Дах сферичний з невеликою маківкою. Вікна мають арочні завершення. Побудована вона в російсько-візантійському стилі, її купол нагадує шолом давньоруського воїна.[2] У 2013 р. відбулась реконструкція.

Джерела[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Скальський В. ХТО Й КОЛИ ЗБУДУВАВ КАПЛИЦЮ СВЯТОГО ВОЛОДИМИРА НА ВОЛИНІ http://www.volynnews.com/news/society/kaplytsia-sviatoho-volodymyra-na-volyni-khto-koly-y-navishcho-yiyi-zbuduvav/ [Архівовано 7 жовтня 2016 у Wayback Machine.]
  2. http://hramuvolodumudvolunskoho.blogspot.com/[недоступне посилання з липня 2019]