Капітан міліції

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Капітан міліції
МВС України
Погони Капітан міліції
Існування 1991 - 2015
(в Україні)
Категорія звань Молодший офіцерський склад
Міліція
МВС України
Капітан міліції

Капітан міліціїспеціальне звання середнього начальницького складу міліції України в 19912015 роках. Також використовувалося чи використовується в державах, де правоохоронним еквівалентом поліції є міліція. Здебільшого, це країни колишнього СРСР та «Соціалістичного табору».

В Україні з 2015 року звання було замінене на «капітана поліції».

Використання[ред. | ред. код]

Історія звання[ред. | ред. код]

СРСР[ред. | ред. код]

Постановою ЦВК СРСР і РНК СРСР від 26 квітня 1936 року наказом НКВС № 157 від 5 травня 1936 року для начальницького складу органів робітничо-селянської міліції НКВС СРСР були введені персональні спеціальні звання, які хоч і мали назву подібну до військових звань, але не відповідали їм. Звання «капітан міліції» відносилося до старшого начальницького складу міліції.

В 1939 році відбувається часткова реорганізація і звання «майор міліції» стає найнижчим званням вищого начальницького складу міліції, а звання «капітан міліції», замість нього стає найвищим званням старшого начальницького. Звання капітана міліції відповідало званню полковника в сухопутних силах та капітана ІІ рангу в військово-морських силах РСЧА. В Головному управлінні держбезпеки НКВС еквівалентним званням було спеціальне звання – «капітан державної безпеки».

В 1940 році в РСЧА та РСЧФ для вищого командного складу вводяться генеральські та адміральські звання. На флоті звання капітана І рангу, спускається на один штабель вниз та стає найвищим званням старшого командного складу та стає еквівалентним полковнику у сухопутних силах та ВПС. Капітан міліції став дорівнювати званням полковник та капітан І рангу.

9 лютого 1943 року, Указом Президії Верховної Ради СРСР «Про звання начальницького складу органів НКВС і міліції» замість спеціальних звань в РСМ були введені нові, які у середнього та старшого начальницьких складів співпадали з військовими званнями РСЧА. Для вищого начальницького складу міліції були введені особливі спеціальні звання комісарів міліції 1, 2 та 3 рангів. Найвищим званням молодшого начальницького складу міліції стає звання «капітан міліції» (до 1943 року загальновійськовому званню «капітан» відповідало спеціальне звання «лейтенант міліції»).

В такому вигляді звання проіснувало до розпаду СРСР у 1991 році, після цього увійшовши до ієрархії тих країнах які здобувши незалежність залишили міліційну систему правоохоронних органів.

Україна[ред. | ред. код]

Однією з країн, що в 1991 році залишили міліційну систему правоохоронних органів, стала Україна. Серед спеціальних звань української міліції збереглося і звання капітана міліції[1][2].

2 липня 2015 року, згідно зі ст. 80 розділу VII («Загальні засади проходження служби в поліції») Закону України «Про Національну поліцію», були встановлені спеціальні звання поліції. Нові звання дещо відрізняються від попередніх спеціальних звань міліції, звання капітан поліції належить до середнього класу. Згідно з розділом ХІ «Прикінцеві та перехідні положення», при переатестації працівники міліції, що мали спеціальне звання «капітан міліції», отримують спеціальне звання «капітан поліції»[3].

Знаки розрізнення[ред. | ред. код]

У 1931 році в міліції для позначення посадових розрядів вводиться система знаків розрізнення посадових рангів подібна до армійської, замість попередньої своєрідної системи побудованої на використанні на петлицях певної кількості «геральдичних щитів». В новій системі молодший командний склад позначався певною кількістю трикутників на петлицях, середній командний та начальницький склад — квадратів («кубарів»), старший командний та начальницький склад — прямокутників («шпал»), вищий командний та начальницький склад — ромбів. В 1936 році в РСМ НКВС вводяться персональні спеціальні звання, а також повністю змінюються знаки розрізнення. На петлицях начальницького складу з’являються просвіти, кількістю відповідною до складу носія. Середній начальницький склад мав по одному просвіту, старший – два, вищий – три просвіта. Також на петлицях, в залежності від звання розташовувалися сріблясті п’ятипроменеві зірочки. Капітан міліції мав на петлицях з двома просвітами по дві зірочки.

З 1939 року, коли в міліції були введені знаки розрізнення армійського зразка (аналогічні використовувалися у військах НКВС), капітани міліції, отримують на бірюзові петлиці з червоними кантами по три сині «шпали».

В 1943 році згідно з наказом №126 від 18 лютого відповідно Указу Президії Верховної Ради від 9 лютого 1943 року «О введенні нових знаків розрізнення для особового складу органів і військ НКВС» вводяться нові однострої, та нові знаки розрізнення. Замість петлиць вводяться погони на яких стали розміщуватися знаки розрізнення. Також відбувається уніфікація спеціальних звань з військовими (за виключенням вищого складу). Капітани міліції аналогічно до армійських мали на срібних погонах з одним бірюзовим поздовжнім просвітом, по чотири маленькі металеві золотисті п'ятипроменеві зірочки.

В 1969 році в МВС СРСР вводяться нові однострої темно-сірого кольору («маренго») замість синіх, погони також стають сірими з червоними кантами та просвітами.

Після отримання в 1991 році Україною незалежності, перший час використовуюся однострій радянської міліції.

Постановою Верховної Ради України від 22 квітня 1993 р. № 3135-XII «Про спеціальні звання, формений одяг та знаки розрізнення в органах внутрішніх справ України» встановлені спеціальні звання для осіб начальницького та рядового складу органів внутрішніх справ[4].

Згідно з наказом МВС України №535 від 24 травня 2002 року «Про затвердження Правил носіння форменого одягу та знаків розрізнення особами начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ, військовослужбовцями спеціальних моторизованих військових частин міліції внутрішніх військ Міністерства внутрішніх справ України» були переглянуті знаки розрізнення та однострої [5].

Таблиця 1.
1935 1939 1943 1947 1958-1961
Таблиця 2.
1965 1969-1977

Кінематограф[ред. | ред. код]

Молодше звання
Старший лейтенант міліції

ГУРСМ НКВС

Капітан міліції
Старше звання
Майор міліції

Примітки[ред. | ред. код]

  1. https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/565-12 [Архівовано 9 липня 2020 у Wayback Machine.] Текст Закону України «Про Міліцію» на сайті Верховної ради України
  2. https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3135-12 [Архівовано 31 січня 2020 у Wayback Machine.] Текст Постанови Верховної ради України «Про спеціальні звання, формений одяг та знаки розрізнення в органах внутрішніх справ України» на сайті Верховної ради України
  3. http://www.golos.com.ua/article/257729 [Архівовано 12 серпня 2020 у Wayback Machine.] Текст Закону України «Про Національну поліцію» на сайті Голос України
  4. Постанова Верховної Ради України від 22 квітня 1993 р. № 3135-XII «Про спеціальні звання, формений одяг та знаки розрізнення в органах внутрішніх справ України». http://zakon4.rada.gov.ua/. Верховна рада України. Архів оригіналу за 2 лютого 2017. Процитовано 22 січня 2017.
  5. https://studfile.net/preview/5536008/page:12/#42 [Архівовано 8 січня 2021 у Wayback Machine.] Наказ МВС України №535 від 24 травня 202 року «Про затвердження Правил носіння форменого одягу та знаків розрізнення особами начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ, військовослужбовцями спеціальних моторизованих військових частин міліції внутрішніх військ Міністерства внутрішніх справ України»

Джерела[ред. | ред. код]