Карнадева

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Карнадева
Батько Бгіма I
Діти Джаясімха Сідхараджа

Карнадева (гудж. કર્ણદેવ; д/н — 1092) — 6-й магараджахіраджа держави Гуджара в 10631092 роках. Вів постійні війни з династіями Парамара, Чаухан, Калачура,не досягши великих перемог чи міцного успіху.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з династії Соланка (Чаулук'я). Молодший син магараджахіраджи Бгіми I і магарані Удаяматі. Післятого як один старший брат — Мулараджа — помер, був оголошений спдакоємцем трону. Посів трон 1063 року. Невдовзі відправив свого зведеного брата Гаріпалу та його сина Девапрасаду у вигнання до Дадістхалі. Прийняв також титул трайлок'ямалла.

Активно втручався у війну між Удаядітьєю Парамара, магараджею Малави, та Лакшмікарною Калачура, магараджахіраджею Чеді, на боці останнього. Гуджаратський літописець Арісімха стверджує, що Карнадева привіз статую Нілакантхи до Гуджарату в результаті своєї перемоги над правителем Малави[1] Втім невдовзі Удаядітья за підтримки Віґрахараджи III Чаухана, магараджи Сакамбхарі, завдав поразки Карнадеві.

В свою чергу 1073/1074 року виступив проти Яшагкарни Калачура, магараджахіраджи Чеді, в якого відняв регіон Лата (південносхіднийГуджарат). Втім через 3 роки останній відвоював його. Водночас зазнав нападу Прітхвіпали Чаухана, магараджи Наддули, який сплюндрував область навколо столиці Соланка.

Здійснив низку успішних походів проти племен колі й бгілів, що мешкали на землях між Качським Ранном та річкою Сабарматі, усунувши загрозу постійних грабіжницьких нападів. В одному з таких походів він переміг вождя бхілів Ашу з Ашапаллі. На честь цього заснував місто Карнаваті. Потім здійснив нападна Сінд, де панувала мусульманська династія Сумра.

Також активно намагався залучити союзників, зокрема Джаякеші I Кадамбу, магараджу Гоа, що забезпечило до тог ож спільні дії в Аравійському морі. Угоду було закріплено шлюбом Карнадеви на Маяналлі, доньці правителя Гоа.

Помер 1092 року. Йому спадкував син Джаясімха

Будівництво[ред. | ред. код]

Підтримував шиваїстів, фундував храми: присвячений богині Кочхарба в Ашапаллі; Карнешвара та Джаянтідеві неподалік Карнаваті; Карнамеру в Анахілапатаці. Відремонтував храм богині Лакшмі. Збережені храми, побудовані в цей період, включають храм Брахми в Хедбрахмі, храм Лімбоджі Мата в Делмалі, храм Нілканта Махадева в Сунаку, повністю зруйнований храм Вішну на березі озера в Ганджі, храм Дугдхешвара Махадева в Мадродпурі в Кералу Талука Мехсани район. До цього періоду відноситься джайнський храм Шантінатха з групи храмів у Кумбгарії.

Також було споруджено штучні водойми «Карнасагара» в Модхері та Карнаваті. Йому також приписують облаштування вапі (колодяць) в Бхадраваті.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Asoke Kumar Majumdar (1956). Chaulukyas of Gujarat. Bharatiya Vidya Bhavan. OCLC 4413150.
  • R. B. Singh (1964). History of the Chāhamānas. N. Kishore. OCLC 11038728.
  • Harihar Vitthal Trivedi (1991). Inscriptions of the Paramāras (Part 2). Corpus Inscriptionum Indicarum Volume VII: Inscriptions of the Paramāras, Chandēllas, Kachchapaghātas, and two minor dynasties. Archaeological Survey of India.
  • Shvetal Vyas Pare (2014). Writing Fiction, Living History: Kanhaiyalal Munshi's historical trilogy. Modern Asian Studies. Cambridge University Press. 48 (3): 596—616.
  • Tommaso Bobbio (2015). Urbanisation, Citizenship and Conflict in India: Ahmedabad 1900—2000. Routledge. ISBN 978-1-317-51400-8.
  1. Asoke Kumar Majumdar 1956, p. 5