Картинна галерея Степанакерта

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Картинна галерея Степанакерту
39°49′ пн. ш. 46°45′ сх. д. / 39.817° пн. ш. 46.750° сх. д. / 39.817; 46.750Координати: 39°49′ пн. ш. 46°45′ сх. д. / 39.817° пн. ш. 46.750° сх. д. / 39.817; 46.750
Тип художня галерея
Країна  Нагірно-Карабаська Республіка і  Азербайджан
Розташування Нагірно-Карабаська Республіка Нагірно-Карабаська Республіка
Адреса м. Степанакерт
Картинна галерея Степанакерта. Карта розташування: Нагірно-Карабаська Республіка
Картинна галерея Степанакерта
Картинна галерея Степанакерта (Нагірно-Карабаська Республіка)
Мапа

Картинна галерея Степанакерта — картинна галерея, що буде розташована у місті Степанакерті Нагірно-Карабаської Респубілки.

Сучасність[ред. | ред. код]

Сьогодні картинна галерея не має постійної експозиції та використовується для показу тимчасових колекцій, проте незабаром ця ситуація виправиться і почне діяти постійна експозиція.

  • 4 квітня 2008 р. в галереї відкрилася виставка жінок-художників на честь свята метринства, що святкується у Вірменії[1].
  • 20 листопада 2009 р. відкрилася експозиція, присвячена Михайлу Лермонтову[2].
  • Початок повноцінного функціонування галереї було заплановано на весну 2011 р.[3], проте достовірна інформація про подію відсутня.

Майбутнє[ред. | ред. код]

Ідея створення музею образотворчих мистецтв НКР належить академіку РАПН Григорію Габріеляну, колишньому і останньому міністру геології СРСР. Саме він став ініціатором і натхненником цієї акції. А почалося все з дружнього візиту міністра культури НКР Наріне Агабалян, мера Степанакерту Вазгена Мікаеляна і спікера НЗ НКР Ашота Гуляна в майстерню до свого співвітчизника, заслуженому художнику РФ Юрію Григоряну в Москві, який і подарував майбутній галереї свою картину «Мати». Це полотно стало першим в закладці майбутньої експозиції. А незабаром з'явилася й оформилася ідея зібрати сучасні художні твори і подарувати їх народу Арцаху. Кинутий клич не залишився непочутим і в результаті в Москві та Єревані вдалося зібрати більше 200 картин 117 авторів. Але, як запевняють організатори акції, ця лише середина шляху. Вони очікують нових надходжень — дарів і від самих художників, і від меценатів.

Серед авторів вже подарованих картин відомі російські художники — А. Жилінський, А. Шевченко, А. Сафохін, А. Могилевський, Д. Плавінскій, а з вірменських Мінас, А. Нікогосян, Ю. Григорян, К. Агамян, Г. Казанчян, С. Акопян. Є навіть одна робота М. Сар'яна та М. Аветисяна. Географія картин теж досить велика й екзотична — Росія, Вірменія, США, Франція, Німеччина, Ефіопія, Монголія, Індонезія, Єгипет, Туркменістан, Узбекистан. Григорій Габрієлян надав 25 картин зі своєї особистої колекції, Самвел Оганесян — 31, Валентин Багірянц — 21, Георгій Затикян — 15, Наріне Давтян — 9[4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. В Степанакерті відкрилася виставка жінок-художниць
  2. Експозиція, присвячена великому російському поету Михайлу Лермонтову, відкрилася в Степанакерті. Архів оригіналу за 25 листопада 2009. Процитовано 6 червня 2011.
  3. В Арцасі відкриється національна картинна галерея. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 6 червня 2011.
  4. Картинна галерея для Степанакерту[недоступне посилання]