Козирі долі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Карти долі)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Козирі долі»
Автор Роджер Желязни
Назва мовою оригіналу Trumps of Doom
Країна США США
Мова англійська
Серія Хроніки Амбера
Жанр фентезі
Місце США
Видавництво США США Arbor House
Україна Україна Навчальна книга — Богдан
Видано 1985
Перекладач(і) Анатолій Пітик, Катерина Грицайчук
Сторінок 183
ISBN 0-87795-718-5
Попередній твір Дім Хаосу
Наступний твір Кров Амбера

«Козирі долі» або ж «Карти долі» (англ. Trumps of Doom) — роман американського письменника Роджера Желязни, що вийшов у 1985 році. Перша книга з другої пенталогії циклу романів «Хроніки Амбера». В цей час як у першій пенталогії розповідь велася від імені Корвіна, то про другу серію розповідає його син Мерлін. Роман нагороджений премією «Локус» за найкращий фентезійний роман.

Сюжет[ред. | ред. код]

Мерлін під ім'ям Мерл Корі, живе в Тіньовій Землі, щоб здобувати там знання та поглиблювати свої вміння. Він стає комп'ютерним фахівцем і вирішує використовувати ці здібності для побудови в одній з далеких регіонів Тіні пристрою, який він називає Ghostwheel (Колесо Привид). Цей пристрій — це комп'ютер, який, за його планами, є своєрідною системою психічного контролю та бібліотекою.

Перебуваючи на Землі, якась невідома людина організовує замахи на його життя кожного 30 квітня. Врешті-решт він вирішує виявити та знешкодити вибуховий пристрій, але заплутується у подіях, що призводять до загибелі його колишньої дівчини Джулії, і побічно його дядька Кейна, вбитого в черговій Тіні-Дейга. Він повертається до Амбера на похорон і розповідає своєму дядькові королю Рендому про свій проект Ghostwheel. Він наказує йому вимкнути пристрій через відсутність безпеки та величезні можливості, якими могли б скористатися вороги Амбера.

По дорозі виявляється, що комп'ютер намагається самостійно зупинити Мерліна, підкладаючи на його шляху всілякі пастки. Він також зустрічає свого таємного друга з Землі — Лукаса Рейнарда, який, зрештою, виявляється сином його дядька Бренда, вбитого багато років тому, який шукає помсти. Він замикає Мерліна в кришталевому гроті, щоб сам взяти під свій контроль Привида.

Посилання[ред. | ред. код]