Карусель (технологія фальсифікації виборів)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

«Карусе́ль» — метод фальсифікації виборів. «Карусель» є сленговим терміном, який "використовується у практиці виборчого права для позначення технології фальсифікації результатів виборів шляхом здійснення підкупу виборців біля виборчої дільниці за круговим принципом"[1].

Мета[ред. | ред. код]

Метою «каруселі» є незаконний контроль над голосуванням залучених до фальсифікації громадян.

Походження назви[ред. | ред. код]

Назва походить від атракціону, де відвідувачі обертаються на платформі або на підвішених сидіннях.

Процес[ред. | ред. код]

Суть технології: виборець виносить із приміщення виборчої дільниці свій незаповнений бюлетень і віддає його старшому виконавцеві шахрайської групи. Далі на цьому бюлетені ставиться позначка за потрібного кандидата, і в такому вигляді бюлетень передається наступному з учасників «каруселі». Цей учасник, прийшовши на дільницю, ховає виданий йому незаповнений бюлетень, а до урни кидає бюлетень із попередньо поставленою відповідною позначкою. Незаповнений бюлетень після виходу з дільниці передається старшому групи, і далі «карусель» прокручується потрібну кількість разів.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Нестерович В.Ф. (2020). Виборча кампанія: Словник сленгових термінів та виразів. Київ: Видавництво Ліра-К. с. 234. Архів оригіналу за 22 лютого 2020. Процитовано 26 березня 2022.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]