Каспар Бекеш

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Каспар Бекеш
угор. Bekes Gáspár
 
Народження: 1520
Трансильванія, Румунія
Смерть: 7 листопада 1579
Гродно, Троцьке воєводство, Велике князівство Литовське, Річ Посполита
Поховання: Вільнюс
Країна: Велике князівство Литовське і Трансильванське князівство
Релігія: Польські брати[d]
Рід: Q63532154?
Діти: Władysław de Kornyath Bekesd

CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Каспар Бекеш (латинізоване ім'я, власне Гашпар Бекеш, угор. Gáspár Békés, пол. Kasper Bekiesz, лит. Kasparas Bekešas, біл. Каспар Бекеш ; 1520, Трансільванія — 7 листопада 1579, Гродно) — державний і військовий діяч Великого князівства Литовського, друг і сподвижник Стефана Баторія.

Біографія[ред. | ред. код]

Походить із старовинного угорського роду. Його батько Ласло був віце-баном лугоським і німецьким, який отримав прізвисько «Бекеш» від одноіменної місцевості, якою володів. З 1557 служив у Трансільванії при дворі угорського короля Яна Сигізмунда Запольяї, був його скарбником і довіреною особою. В 1565 очолював посольство в Стамбул, метою якого було домогтися підтримки султана Сулеймана I проти імператора Максиміліана II[1].

Наприкінці 1560-х років виступив на боці Габсбургів у їхньому намірі підкорити Трансільванію. Після обрання Стефана Баторія в 1571 князем Трансільванії виступав проти нього, розраховуючи самому зайняти його місце, але зазнав невдачі. В 1575 його війська були остаточно розбиті, а землі конфісковані. Після обрання в 1576 Стефана Баторія королем польським і великим князем литовським Каспар помирився з ним і в 1577 влаштувався в Речі Посполитій[1].

Командував угорською піхотою. Відзначився особистою мужністю та військовими талантами при обороні Ельблонгу у 1577 році та у полоцькій кампанії 1579 року. За клопотанням шляхти Великого князівства Литовського в 1579 був зарахований до шляхетського стану, а також отримав у володіння землі, в тому числі в Гродненський повіт. Помер у Гродно 7 листопада 1579[1].

З ім'ям Каспара Бекеша пов'язана назва бекеші (від пол. bekiesz, bekieszka) — різновиду короткого приталеного каптана, зазвичай на хутрі, з хутряною обробкою по краях рукавів, кишень і подолу.

Релігійні погляди[ред. | ред. код]

Навколо Бекеша групувалися прихильники антитринітаризму, після його смерті католицька і православна церкви заборонили ховати його на своїх кладовищах[1] [2], внаслідок чого він був похований на Лисій горі у Вільнюсі, де раніше вже був похований угорський полководець Вадуш Паннонієць, що загинув 1579 року. Пагорб, на якому був похований Каспар Бекеш, отримав назву Бекешової гори.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г Вялікае княства Літоўскае: Энцыклапедыя / рэд. кал.: Г. П. Пашкоў (галоўны рэд.), Т. У. Бялова і інш. ; мастак З. Э. Герасімович. — 2-е выданне. — Мінск : Выд. «Беларуская Энцыклапедыя імя Пятруся Броўкі, 2005—2010. — Т. 1—3. — ISBN 978-985-11-0392-4. (біл.)
  2. VLE.

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  • Jurgita Mockienė (22 серпня 2018). Kaspar Bekes. Visuotinė lietuvių enciklopedija (лит.). Mokslo ir enciklopedijų leidybos centras. Процитовано 13 вересня 2021.