Лоран Кассегрен

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лоран Кассегрен
фр. Laurent Cassegrain
Народився 1629[1]
Шартр[1]
Помер 30 серпня 1693(1693-08-30)[1]
Шодон[1]
Країна  Франція
Діяльність астроном, фізик
Галузь оптика
Знання мов французька
Magnum opus телескоп Кассегрена[2]
Посада педагог[3] і парох[d][3]
Конфесія католицтво

Лоран Кассегрен (фр. Laurent Cassegrain; 1629 — 31 серпня 1693) — французький католицький священик і фізик. Про Кассегрена достеменно відомо лише те, що він запропонував оптичну схему телескопа, що носить його ім'я. За однією версією він був професором фізики в Коллеж-де-Шартр, за іншою — скульптором та ливарником Людовика XIV.

Шлях світла в рефлекторі Кассегрена

25 квітня 1672 на засіданні Паризькою АН було викладено трактат Кассегрена про мегафони[en]. У трактаті також зазначалося, що Кассегрен розробив схему телескопа-рефлектора, відмінну від описаної Ісааком Ньютоном. У схемі Кассегрена опукле вторинне дзеркало розташоване так, що воно перехоплює промені від об'єктиву до їхнього сходження у фокус і відбиває до окуляра через центральний отвір у об'єктиві. Схема Кассегрена має низку переваг. У ній частково компенсується сферична аберація, завдяки чому вона набула широкого застосування у великих телескопах.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Колчинский И. Г., Корсунь А. А., Родригес М. Р. (1977). Кассегрен Лоран. Астрономы. Биографический справочник (на сайте Астронет). отв. редактор Богородский А. Ф. (вид. 2-ге, 416 с.). Киев: Наукова думка.(рос.)
  1. а б в г д Biographical Encyclopedia of AstronomersSpringer Science+Business Media, 2007.
  2. https://www.lindahall.org/laurent-cassegrain/
  3. а б http://dm.chaudon.pagesperso-orange.fr/cassegrain%20.html