Каталонський Поперечний хребет

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Геоморфологічна карта Каталонії:
Пуч-де-Санта-Магдалена, висотою 331 м., Байша Гарроча, є частиною Каталонського поперечного хребта.

Каталонський Поперечний хребет (ісп. Serralada Transversal) — це система невеликих гірських хребтів на східній частині Передпіренейських гір, між комарками Осона та Гарроча[1]. Існування Каталонського поперечного хребта ускладнювало сполучення в північних районах Каталонії в минулому, особливо між північно-східною Каталонією (Каталонська прибережна депресія з такими містами, як Жирона, Фігерас і Ла-Жонкера) і Західною Каталонією (Каталонська Середземноморська система; Леріда, Сервера і далі на захід до Арагону), проблема, яка була частково вирішена з розвитком трансверсалі Ейкс[2].

Опис[ред. | ред. код]

Каталонський поперечний хребет складається з серії гір, що проходять по осі NW / SE між Піренеями, Суб-Піренеями, Каталонським Прибережним хребтом і північним кінцем Каталонської прибережної западини. Найвища точка — Пуігсакальм, 1515 м[3].

Його найхарактернішою рисою є невеликий регіон вулканічного походження поблизу Олота, Гарроча. Є згаслі вулкани, як-от конічної форми Санта-Маргарида та Кроскат, а також базальтові масиви, що виникли в стародавніх потоках лави в Кастельфолліт-де-ла-Рока.

Головні гірські хребти[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Jordi Sacasas i Lluís, Geografía de Catalunya, Publicacions de L'Abadia de Montserrat, Esplugues de Llobregat, ISBN 978-84-8415-915-5
  2. L'eix transversal de Catalunya, by Societat Catalana d'Ordenació Territorial, Institut d'Estudis Catalans
  3. Mapa Topogràfic de Catalunya. Institut Cartogràfic de Catalunya. Процитовано 9 вересня 2010.

Посилання[ред. | ред. код]