Бужинська Катерина Володимирівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Катерина Бужинська
Основна інформація
Дата народження 13 серпня 1979(1979-08-13) (44 роки)
Місце народження Норильськ, Росія
Громадянство Україна Україна
Національність українка
Професія співачка
Освіта КІМ ім. Глієра
Співацький голос мецо-сопрано
Інструменти вокал[d]
Мова українська
російська
англійська
італійська
іспанська
іврит
болгарська
Жанри поп-музика
Псевдоніми Катерина Бужинська
Лейбли Best Musicd[1]
Нагороди Народний артист України
Заслужений артист України
Заслужений артист України
www.buzhynska.com
CMNS: Файли у Вікісховищі

Катерина Володимирівна Бужинська (ім'я при народженні — Катерина Володимирівна Ящук[2], 13 серпня 1979, Норильськ, РСФСР) — українська співачка, мецо-сопрано (альт)[3], лауреат численних пісенних конкурсів, Гран-прі на Слов'янському базарі в 1998 році, народна артистка України[4]. Співпрацює з українською студією Artur Music. Випустила 8 альбомів з 1998 року. У репертуарі є пісні українською, російською, англійською, італійською, іспанською, івритом, болгарською.

Біографія[ред. | ред. код]

Дитинство[ред. | ред. код]

Катерина Володимирівна Бужинська народилась 13 серпня 1979 року в місті Норильськ, де прожила три роки. Згодом родина переїхала до Чернівців, на батьківщину матері. На початку кар'єри виступала під прізвищем батька Ящук, пізніше взяла прізвище матері — Бужинська[2].

Успіхи Катерини Ящук на початку творчого шляху пов'язані з дитячим ансамблем «Дзвінкі голоси» при палаці піонерів в Чернівцях та вчителем Марією Когос, у якої вчилась інша відома естрадна виконавиця Ані Лорак[5]. Катерина Ящук також працює в Чернівецькій філармонії[6]. В 1994 році Катерина стає фіналісткою програми першого каналу «Утренняя звезда». Після закінчення 9 класів Чернівецької середньої школи № 33, в 1993 році вступає до спеціалізованого Чернівецького музичного училища імені С. Воробкевича. В 1995 році Катерина Бужинська стає переможницею престижних українських пісенних конкурсів «Дивограй», «Первоцвіт», «Кольорові сни», «Червона рута»[7].

Початок кар'єри (1996—1999)[ред. | ред. код]

В 1996 році Катерина Бужинська бере участь на фестивалі «Веселад» та здобуває перше Гран-прі[8]. В тому ж році, за запрошенням свого продюсера Юрія Квеленкова, їде до Києва, де, склавши іспити, вступає до другого курсу Київського інституту музики імені Р. М. Глієра на відділення «Естрадного вокалу»[9], де штудіювала вокал в Тетяни Миколаївни Русової[10].

В 1997 році отримує Гран-прі на фестивалі «Молода Галичина» та «Крізь терни до зірок»[11], і першу премію на «Пісенний вернісаж». В 1997 році успіхи співачки були оцінені у програмі «Шлягер року» — в номінації «Відкриття року».

В 1998 році отримує Гран-прі на міжнародному фестивалі «Слов'янський базар-98»[12][13] за виконання пісні «Приречена» на вірші Ю. Рибчинського та музику Сержа Лами[14].

Бужинська співпрацює з поетом Юрієм Рибчинським та композитором Олександром Злотником і після перемоги на «Слов'янському базарі»[15]. Пісні та музика, які вони створили стали хітами: «Лід», «Романсеро», «Непокірна», а кліпмейкер Наталія Шевчук робить для них відео. В 1998 році співачка стала володарем премії «Прометей-престиж» в номінації «Юний талант»[16] в програмі «Людина Року»[17][18]. В 1998 році виходить дебютний альбом Катерини Бужинської «Музика, яку я люблю».

В 1999 році отримує Гран-прі за участь на фестивалі «Мальви» в місті Біла Підляська (Польща)[14]. В цьому ж році виходить її другий альбом — «Лід». На цю ж пісню було відзнято кліп, в якому взяли участь українські фігуристи Юлія Обертас та Дмитро Паламарчук[19].

2000—2008[ред. | ред. код]

У 2000 р. з успіхом закінчує Київське вище музичне училище та отримує диплом бакалавра за спеціальністю «артист естради». В 2001 році Бужинська стає першою представницею України на фестивалі в Сан-Ремо (Італія)[20], де виконала пісню «Україна»[21]. При співпраці зі студією НАК в тому ж році виходить альбом «Полум'я». В 2001 році Наталія Шевчук зняла кліп на пісню «Романсеро» із наступного альбому. Зйомки кліпу проходили в Музеї етнографії Пирогово в Києві, але антураж обирався під іспанську та циганську культуру. Текст про шалене кохання та зраду написав Юрій Рибчинський[22]. Президент України нагороджує Бужинську званням Заслуженої артистки України[23].

Другий кліп на історичну тему для пісні на слова Юрія Рибчинського «Чингісхан» зняв Баходир Юлдашев. Ідея створення художньої роботи із залученням акторів виникла у продюсера співачки за декілька років до зйомок[24], але реалізувати в 2002 році її зміг за своїм сценарієм Юлдашев на базі Ташкентської кіностудії «Узбекфільм», актори якої також узяли участь в масовках та постановочних боях. Узбецький актор Джавахир Закіров зіграв хана, а Катерина Бужинська його полонену, надалі — дружину, яка в кінці кліпу вбиває хана[25].

У 2003 році Бужинська випускає альбом «Романсеро». Після завершення роботи над альбомом «Коханою назви» у 2006 році, йде в декретну відпустку[26]. У 2008 році співачці було подаровано зірку на алеї зірок у Чернівцях[27].

2009—2013[ред. | ред. код]

В травні 2009 року Катерина Бужинська нагороджена орденом святого Станіслава[28]. У жовтні 2009 року Катерина Бужинська отримала нагороду «Жінка III тисячоліття».[29].

У 2011 році Катерина Бужинська разом з Володимиром Кузіним перемагає в фіналі телевізійного шоу на каналі Україна «Народна зірка-4»[30] та проводить сольний концерт «Королева натхнення»[31].

У 2012 році Олександр Філатович зробив кліп на пісню «Примарилось», музику до якої написав Віктор Чайка, а вірші — Віктор Іонов — її раніше в 2007 році виконала Ірина Аллегрова[32].

В травні 2013 року отримує музичну нагороду «Найкращий український дует року» в номінації «Гордість української пісні» за виконання пісні «Дві зорі» в дуеті з П.Чорним[33].

2014—2016[ред. | ред. код]

В червні 2014 року — виходить восьмий альбом «Нежный, родной».

В липні 2014 року — присвятила пісню Героям нашого часу «Солдат України»[34]

Вересень 2014 — Катерина Бужинська увійшла в ТОП-100 найкрасивіших жінок України

28 грудня 2014 — отримує нагороду «Шлягер року» за пісню «Україна-це ми!».

В травні 2015 р. відбувся благодійний тур для української діаспори у Європі під назвою «Україна — це ми», в ході якого співачка відвідала 8 країн: Болгарія, Угорщина, Австрія, Чехія, Німеччина, Італія, Іспанія, Польща і Україна. Ідея проведення благодійного туру «Українці в Європі» знайшла підтримку у Європейського культурного фонду, який надав значну допомогу ініціатору, організатору та продюсеру проєкту, чоловіку Катерини Дімітару Стойчеву. В столиці ЄС Брюсселі Катерина Бужинська мала офіційну зустріч з представниками Європарламенту на тему «Україна — європейська держава». Спеціально до туру була написана пісня «Європа і Україна», автор музики Ніколо, автор слів — донька відомого кутюр'є Михайла Вороніна Лариса.

26 травня 2015 року — отримує українську музичну премію «Золотий диск» за альбом «Як у нас на Україні». Золотий диск — спеціальний приз у вигляді золотої платівки для виконавців, в котрих тираж альбомів перевищив певну кількість (більше 200 тис. примірників).

26 травня 2015 року — отримує нагороду від Української Православної Церкви «За жертовність і любов до України»

4 вересня 2015 — За рішенням СКУМО співачка Катерина Бужинська удостоєна почесного звання «Співочий посол України» за благодійну волонтерську діяльність, патріотизм, популяризацію української пісні в усьому світі, благодійність і любов до рідного краю.

4 вересня 2015 — винесено подяку від регіонального штабу по соціальному забезпеченню переселенців Івано-Франківської області та адміністрації Івано-Франківського обласного центру соціально-психологічної реабілітації дітей за надану благодійну допомогу і подяку за вагомий внесок підростаючого покоління.

У вересні 2015 ім'я співачки Катерини Бужинської занесено в книгу «Почесні імена України — еліта держави». Книга передається президенту, в міністерства та відомства, дипломатичні представництва в Україні і за кордоном, в офіси діючих підприємств, наукових і навчальних закладів, бібліотек, поширюється на міжнародних виставках і семінарах!

Указом Президента України № 670/2015 від 1 грудня 2015 роки за значний внесок в історію і розвиток української культури, патріотизм, популяризацію української пісні у всьому світі, благодійність, волонтерську діяльність і любов до рідного краю, співачці Катерині Бужинської присвоїли звання «Народний артист України» .

У грудні 2015 отримує нагороду «Шлягер року»

5 грудня 2015 Народна артистка України, співачка Катерина Бужинська призначена на посаду «Президент БО» Фонд «Відродження Прикарпаття»

19 грудня 2015 відбулася презентація соціального міжнародного проєкту «Діти за мир у всьому світі», який об'єднав 35 країн світу. Організатором проєкту є БО «Фонд» Відродження Прикарпаття ". В рамках проєкту Катерина Бужинська як Президент фонду та «Співочий посол миру» разом з дітьми презентували гімн проєкту «Діти за мир у всьому світі» на аудієнції Папи Римського у Ватикані, в Європарламенті, штаб-квартирі НАТО, Парламенті Швейцарії та інших євроінститутами країн, в яких був презентований міжнародний проєкт. Даний проєкт був відзначений оргкомітетом книги рекордів в номінації «Наймасштабніший міжнародний соціальний проєкт», в якому було задіяно понад 100 тисяч дітей з усього світу.

28 лютого 2016 року бере участь в регіональному конкурсі «Благодійна Україна». В рамках конкурсу «Благодійна Україна» Народна артистка України Катерина Бужинська була нагороджена медаллю «За благодійність в Україні», також співачці вручили диплом «За благодійну та волонтерську діяльність».

23 квітня 2016 Народна артистка України, Президент БО "Фонд «Відродження Прикарпаття», співачка Катерина Бужинська отримала найвищу нагороду волонтера — Орден «ЄДНІСТЬ ТА ВОЛЯ».

2017[ред. | ред. код]

18 травня 2017 року нагороджена орденом «Берегиня України» міжнародного проекту «Я — Українка»

Особисте життя[ред. | ред. код]

2З квітня 2014 року вийшла заміж за Дімітара Стойчева.

27 грудня 2016 року народила двійню — Дмитра та Катерину[37].

Хіти[ред. | ред. код]

  • Лед. Баллада о фигурном катании
  • Приречена
  • Романсеро
  • Духмяна ніч
  • Як у нас на Україні
  • Звёзды
  • Желанный
  • Королева вдохновения
  • Обещаю
  • Любовь и счастье
  • По краю пропасти
  • Україна-це ми
  • Європа і Україна
  • Солдат України

Дискографія[ред. | ред. код]

Альбоми[ред. | ред. код]

  • 1998 — Музыка, которую я люблю
  • 1999 — Лёд
  • 2001 — Пламя
  • 2003 — Романсеро[38]
  • 2005 — Любимой назови[39]
  • 2011 — Королева вдохновения[40]
  • 2012 — Як у нас на Україні[41]
  • 2014 — Нежный, родной[42]
  • 2014 — Як у нас на Україні (оновлений)[43]

Посилання[ред. | ред. код]

Відеографія[ред. | ред. код]

Рік Кліп Режисер Автори тексту та музики
2002 «Чингисхан» Баходир Юлдашев Юрій Рибчинський та Сергій Гримальський[25]
2004 «Як у нас на Україні» Наталія Шевчук Валерія Серова, Олег Харитонов
2006 «Сладкая любовь» Наталія Шевчук Олег Гаврилюк
2007 «Звёзды» Наталія Шевчук Віталій Куровський, Руслан Квінта
2003 «Женщина-матадор» Наталія Шевчук Олександр Вратарьов[44], Gipsy Kings
2005 «Свобода» Наталія Шевчук Юрій Рибчинський, Вікторія Васалатій
2003 «Непокорная» Наталія Шевчук Юрій Рибчинський, Ніколо Петраш
2001 «Романсеро» Наталія Шевчук Юрій Рибчинський, Юрій Рибчинський[22]
2006 «Осень» Наталія Шевчук Олександр Єгоров, Віталій Куровський
2004 «Разговор» Наталія Шевчук Ю. Ключников
1999 «Лёд» Максим Паперник Юрій Рибчинський, Олександр Злотник[45]
2000 «Счастье, что снится» Семен Горов[46] Віталій Пастух, Василь Ткач[47]
1999 «Новогодняя» Семен Горов Ірина Бартошевська[48]
2009 «You are the best» Наталія Шевчук Ю. Рибчинський, О. Ларіна
2009 «Белая пантера» Алан Бадоєв[49] Сергій Бакуменко[50]
2010 «Обещаю» Олександр Філатович[51] Олексій Малахов
2011 «Любовь и счастье» Олександр Філатович[51] Анатолій Толстоухов, Олег Шак[52]
2011 «Желанный» Олександр Філатович[51][31] Лариса Архипенко, Віталій Волкомор
2012 «Померещилось» Олександр Філатович[53] Віктор Іонов, Віктор Чайка
2015 «Мы стоим друг друга» Катя Царик Ольга Животкова, Ольга Животкова

Відзнаки[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. http://bestmusic.com.ua/artists/katerina-buzhinska
  2. а б Лариса Рябенко. Екатерина Бужинская : [арх. 7 березня 2010] // Киевские ведомости. — 2010. — № 34.
  3. Наталия ФЕЩУК (7 червня 2009). Катя БУЖИНСКАЯ. Бульвар Гордона. Архів оригіналу за 16 лютого 2013. Процитовано 10 лютого 2013.  {{cite web}}: Проігноровано невідомий параметр |deadur= (довідка)
  4. Указ Президента України від 1 грудня 2015 року № 670/2015 «Про відзначення державними нагородами України з нагоди 24-ї річниці підтвердження всеукраїнським референдумом Акта проголошення незалежності України 1 грудня 1991 року»
  5. Наталия ФЕЩУК (3 жовтня 2009). Мария КОГОС. Комсомольская правда в Украине. Архів оригіналу за 16 лютого 2013. Процитовано 10 лютого 2013. 
  6. Елена Юрченко (19 березня 2009). Екатерина Бужинская: «Если решу выйти замуж, пресса об этом знать не будет». Новая. Архів оригіналу за 16 лютого 2013. Процитовано 10 лютого 2013. 
  7. Победители. Архів оригіналу за 29 січня 2013. Процитовано 22 червня 2015. 
  8. Вия Коренькова (20 вересня 1996). НАСТОЯЩЕЕ И БУДУЩЕЕ УКРАИНСКОЙ ПЕСНИ. ZN,UA. Архів оригіналу за 16 лютого 2013. Процитовано 10 лютого 2013. 
  9. Вокал. Киевский институт музыки имени Р. М. Глиэра. 10 лютого 2013. Архів оригіналу за 16 лютого 2013. Процитовано 10 лютого 2013. 
  10. Екатерина Андрус (22 жовтня 2012). Участница «Шоу№1» - наша Саша!. Никополь-ART. Архів оригіналу за 16 лютого 2013. Процитовано 10 лютого 2013. 
  11. Виктория Муратова (29 серпня 1997). КОЛИЧЕСТВО ТЕРНИЙ. ZN,UA. Архів оригіналу за 16 лютого 2013. Процитовано 10 лютого 2013. 
  12. Тамара Мартынова. Граница прошла через «Славянский базар» // Независимая газета. — 1998-08-15. — № 149. — С. 6.
  13. Тетяна Поліщук (11 липня 1998). Катя БУЖИНСЬКА: «Я — найкраща!». День. Архів оригіналу за 16 лютого 2013. Процитовано 12 лютого 2013. 
  14. а б Евгений Шелестов. После победы на престижнейшем польском песенном конкурсе Катя Бужинская собирается победить ещё раз // Факты. — 1999.[недоступне посилання з лютого 2019]
  15. Анна ШЕСТАК (9 грудня 2008). Злотнику — орден, Повалий — икону. Бульвар Гордона. Архів оригіналу за 16 лютого 2013. Процитовано 10 лютого 2013. 
  16. Олександр Беленький (3 жовтня 1998). Определены соискатели премии «Прометей-Престиж». День. Архів оригіналу за 16 лютого 2013. Процитовано 10 лютого 2013. 
  17. ЛАУРЕАТИ ПРОГРАМИ "ЛЮДИНА РОКУ – 98". КІНТО. 2 січня 1999. Архів оригіналу за 16 лютого 2013. Процитовано 10 лютого 2013. 
  18. Володарі титулу «Людина року – 1998». Людина року. Архів оригіналу за 16 лютого 2013. Процитовано 12 лютого 2013. 
  19. Сергей В. ДАЦЕНКО (15 січня 2000). На чемпионате Украины отсутствовали многие лидеры, зато присутствовала известная певица Катя Бужинская. Факты. Архів оригіналу за 16 лютого 2013. Процитовано 12 лютого 2013. 
  20. Юлия Сычева. Екатерина Бужинская: «Я даже встречалась с одесситом» // ТАЙМЕР. — 26.10.2010.
  21. Григорий СВИРИДОВ (16 березня 2001). В Сан-ремо Катя Бужинская пела под аккомпанемент Рикки Мартина. Факты. Архів оригіналу за 16 лютого 2013. Процитовано 12 лютого 2013. 
  22. а б Цыганка Катя. День. 18 жовтня 2001. Архів оригіналу за 16 лютого 2013. Процитовано 12 лютого 2013. 
  23. Л.КУЧМА (5 березня 2003). УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ Про відзначення державними нагородами України з нагоди Міжнародного дня прав жінок і миру. Архів оригіналу за 16 лютого 2013. Процитовано 18 січня 2013. 
  24. Узбекские каникулы Бужинской. music.com.ua. 1 травня 2002. Архів оригіналу за 16 лютого 2013. Процитовано 14 лютого 2013. 
  25. а б Юрий ПРОФИЛОВ (20 червня 2002). Во время съемок клипа Кати Бужинской «чингисхан» в апреле в ташкенте выпал снег. Факты. Архів оригіналу за 16 лютого 2013. Процитовано 12 лютого 2013. 
  26. Лилия МУЗЫКА (27 вересня 2006). Популярная украинская певица закончила работу над очередным альбомом и уходит в декретный отпуск. Факты. Архів оригіналу за 16 лютого 2013. Процитовано 12 лютого 2013. 
  27. В Черновцах зажгли звезду Ани Лорак. Корреспондент.net. 6 жовтня 2008. Архів оригіналу за 16 лютого 2013. Процитовано 10 лютого 2013. 
  28. Катя Бужинская стала кавалером. LIVEstory.com.ua. 26 травня 2009. Архів оригіналу за 16 лютого 2013. Процитовано 10 лютого 2013. 
  29. Катя Бужинская стала женщиной тысячелетия. donbass.ua. 26 травня 2009. Архів оригіналу за 25 листопада 2015. Процитовано 27 жовтня 2009. 
  30. Леся Кічура (20 листопада 2011). Катерина Бужинська: «Весь свій вільний час я прагну проводити з улюбленою донечкою». MusicUkraine.com. Архів оригіналу за 16 лютого 2013. Процитовано 12 лютого 2013. 
  31. а б Лилия МУЗЫКА (12 листопада 2011). Катя Бужинская: «Андрей Джеджула мне действительно подарил кольцо». Факты. Архів оригіналу за 16 лютого 2013. Процитовано 12 лютого 2013. 
  32. Альбом «Аллегрова 2007». Архів оригіналу за 16 лютого 2013. Процитовано 12 лютого 2013. 
  33. Поплавський нагородив найкращих українських виконавців. tabloid.pravda.com.ua. 17 травня 2013. Архів оригіналу за 10 липня 2013. Процитовано 17 травня 2013. 
  34. Катерина Бужинська — Солдат України. Архів оригіналу за 27 березня 2016. Процитовано 5 серпня 2015. 
  35. Юлия ГРЕЧКА (11 лютого 2007). Владимир Ростунов не признает ребенка Кати Бужинской своим. Gazeta.ua. Архів оригіналу за 16 лютого 2013. Процитовано 10 лютого 2013. 
  36. Кристина Крыжановская (2 квітня 2007). Катя Бужинская: «У меня сейчас просто шикарная грудь!». Stars. Архів оригіналу за 16 лютого 2013. Процитовано 10 лютого 2013. 
  37. катерину Бужинскую выписали с детьми из роддома. Архів оригіналу за 6 січня 2017. Процитовано 5 січня 2017. 
  38. Катя Бужинская – Романсеро. www.discogs.com. Архів оригіналу за 12 березня 2016. Процитовано 10 лютого 2013. 
  39. Екатерина Бужинская – Любимой Назови. www.discogs.com. Архів оригіналу за 15 березня 2016. Процитовано 10 лютого 2013. 
  40. Катя Бужинская – Королева Вдохновения. www.discogs.com. Процитовано 10 лютого 2013. 
  41. Катя Бужинська – Як У Нас На Україні. www.discogs.com. Процитовано 10 лютого 2013. 
  42. Катя Бужинська – Нежный,родной. www.discogs.com. Процитовано 10 лютого 2013. 
  43. Катя Бужинська – Як у нас на Україні (обновлен). www.discogs.com. Процитовано 10 лютого 2013. 
  44. НОВЫЙ ВИДЕОКЛИП КАТИ БУЖИНСКОЙ. Укрінформ. 29 грудня 2003. Архів оригіналу за 16 лютого 2013. Процитовано 10 лютого 2013. 
  45. Станіслава МІОДУШЕВСЬКА (9 липня 1999). У наших фигуристок появился свой гимн. Факты. Архів оригіналу за 16 лютого 2013. Процитовано 10 лютого 2013. 
  46. У ДАНЫ ИНТЕРНЕШНЛ ПОЯВИЛАСЬ КОНКУРЕНТКА. Сегодня. 20 травня 2000. Архів оригіналу за 16 лютого 2013. Процитовано 10 лютого 2013. 
  47. Гурген ГРИГОРЯН (23 червня 2000). Что снится Кате Бужинской. 2000. Архів оригіналу за 17 лютого 2013. Процитовано 15 лютого 2013. 
  48. Катя бужинская будет встречать новый год в белом. Факты. 15 грудня 1999. Архів оригіналу за 16 лютого 2013. Процитовано 12 лютого 2013. 
  49. Ліліанна Семенюта (8 жовтня 2012). Секреты белой пантеры. Счастливая. Архів оригіналу за 16 лютого 2013. Процитовано 10 лютого 2013. 
  50. Анастасія Паніна (3 червня 2010). "Белая пантера" Сергея Бакуменко. DELFI. Архів оригіналу за 17 лютого 2013. Процитовано 15 лютого 2013. 
  51. а б в Филатович Александр Александрович. Аргументы и Факты Украина. 10 лютого 2013. Архів оригіналу за 16 лютого 2013. Процитовано 10 лютого 2013. 
  52. Катя Бужинська презентувала кліп на пісню «Любов і щастя». musicukraine.com. 13 лютого 2011. Архів оригіналу за 16 лютого 2013. Процитовано 10 лютого 2013. 
  53. Ольга Шум (17.01.2013). Катерина Бужинская: Я хочу еще троих детей. IVONA. Архів оригіналу за 29.01.2013. Процитовано 18 січня 2013.