Катерина Замойська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Катерина Замойська
Народилася 1722
Померла 13 січня 1771(1771-01-13)
Варшава, Річ Посполита
Країна  Річ Посполита
Рід Замойські
Батько Міхал Здзіслав Замойський
Мати Барбара-Ельжбета Замойська
У шлюбі з Ян Кароль Мнішек
Діти Міхал Єжи Вандалін Мнішек, Станіслав Єжи Вандалін Мнішек і Юзеф Ян Мнішек

Катажина Замойська (іноді Катерина Замойська, бл 1722 - 13 січня 1771) - польська княжна герба Єліта, донька Міхала Здзіслава Замойського та княгині Єльжбети-Барбари Вишневецької, доньки князя Михайла-Сервація Вишневецького. Була однією з найвпливовіших дам свого часу. Вийшла заміж за Яна Кароля Мнішека, генерала коронних військ Речі Посполитої.

Життєпис[ред. | ред. код]

Була онукою останнього з князів Вишневецьких – князя Михайла-Сервація Вишневецького – одного з найбільших землевласників у Європі та найбільшого землевласника в Україні, що отримав булаву великого гетьмана литовського та займав посаду великого канцлера литовського. Петро I пропонував йому корону Польщі. Після його смерті величезні маєтності були розподілені між нащадками. Вишнівець і 13 «ключів» дісталися Катажині Замойській, онучці покійного князя, дружині підкоморія Великого Князівства Литовського.

Шлюб було укладено 1741 року. Дружина привнесла, як посаг, Вишнівець та прилеглі маєтності. Власниця Лопатина, Любешева, дідичка Ожигівців. Після весілля вони проживали у Вишнівці. Чотири покоління Мнішеків прожили у Вишнівці й продовжували традицію князя Михайла-Серватія Вишневецького: розбудовували палацовий комплекс і збільшили його колекцію.

Діти:

Померла 1771 року, похована у Варшавському костелі Капуцинів при вулиці Медовій.

Родовід[ред. | ред. код]


Джерела[ред. | ред. код]