Роман Каторжний

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Роман Каторжний
Псевдо Роман Нагорецький
Народився невідомо
Помер 1654(1654)
Ніжин
Національність українець
Діяльність дипломат, військовий очільник
Військове звання наказний полковник
Термін 1654
Попередник Носенко Іван Єфремович
Наступник Золотаренко Василь Никифорович
Конфесія православ'я

Роман Каторжний (Нагорецький) (*р. н. невід — †1654) — український військовий діяч та дипломат часів Хмельниччини. Наказний полковник Ніжинський (1654). Ідеолог створення модерного козацького флоту, один із керівників козацької розвідки при Б. Хмельницькому.

Життєпис[ред. | ред. код]

Запорозький козак[ред. | ред. код]

Про місце народження та батьків немає відомостей. Замолоду перебрався на Запорізьку Січ. Брав участь у морських походах січовиків. На початку 1640-го року потрапив у полон до турків і був гребцем на турецькій галері — "каторзі", звідки, ймовірно, й пішло його нове прізвисько. У січні 1643 року підняв повстання на галері, яка перебувала на той час у Середземному морі. Захопивши корабель, Каторжний та його сподвижники зуміли визволити з турецької неволі 207 невільників "з Польської Русі" та 70 невільників з інших християнських країн. При цьому козаки взяли у полон 40 турків. Добувшись до Сицилії, яка належала Іспанії, що ворогувала з Османською імперією, Каторжний зі своїм кораблем та екіпажем найнявся на службу до віце-короля Фердинанда Габсбурга, під прапорами якого прослужив до 1648 року.

Хмельниччина[ред. | ред. код]

Дізнавшись, що в Україні розгорілася Визвольна війна, Каторжний повертається на Батьківщину й стає одним із керівників козацької розвідки при гетьмані. В козацькому реєстрі, укладеному після підписання Зборівського договору в 1649 р. він записаний як Роман Катаржний і значиться серед старшини Корсунського полку. Його багатий життєвий досвід та знання турецької й інших мов Богдан Хмельницький використовує на ниві дипломатії. Каторжний був у складі делегації, яка вела переговори з поляками під Білою Церквою, внаслідок чого було укладено Білоцерківський договір в 1651 р. Перебуваючи в оточенні гетьмана, Роман Каторжний виступав у ролі морського радника, наполягав на виході козацтва на береги Чорного моря, створення торговельного та військового флоту й забезпечення — завдяки мирним угодам — вільного мореплавання.

У 1654 році його було призначено наказним полковником Ніжинського полку. Відомий його універсал монахам Максаківського Спасо-Преображенського монастиря від 30 жовтня 1654 р. про "послушенство отаманам, війтам і всякій громаді", де він також згадує й про свою хворобу. Наприкінці 1654 року Каторжний помер й був похований у Ніжині.

Пам'ять[ред. | ред. код]

Повстання галерників, в якому брав участь Катіржний, було увінчане в козацькій думі, а також описане в історичному оповіданні, яке вийшло у Римі італійською мовою, у друкарні Лодовіко Гріньяні. Згодом воно з'явилось у перекладі польською мовою в Кракові: «Реляція або ж новини про захоплення галери Царгородської і визволення 207 християн-невільників». У такий спосіб Роман Каторжний увійшов в історію одразу трьох країн: Італії, України та Польщі.

Джерела та література[ред. | ред. код]