Кацукава Сюнсен

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кацукава Сюнсен
勝川 春扇
«Ловля карпів»
При народженні Кодзіматі Сюнсен
Народження 1762(1762)
Едо
Смерть 1830
  Едо
Національність японець
Країна Японія Японія
Жанр укійо-е
Діяльність художник
Вчитель Кацукава Сюн'ей і Tsutsumi Torind
Роботи в колекції Міннеаполіський інститут мистецтваd, Оклендська галерея мистецтвd і Національний музей світових культурd[1][1]
Автограф

CMNS: Кацукава Сюнсен у Вікісховищі
Підпис Кацукава Сюнсена

Кацукава Сюнсен (яп. 勝川 春扇; 17621830) — японський художник періоду Едо. Представник школи Кацукава. Відомий також як Кацукава Сюнкьо II.

Життєпис[ред. | ред. код]

Про його походження замало відомостей. Народився в Едо у 1762 році, отримавши ім'я Сейдзіро. Спочатку навчався у представника школи Рін Цуцумі Торіна III. У 1806 або 1807 році стає учнем художника Кацукава Сюн'ея. Після цього змінив прізвище й ім'я на Кацукава Сюнсен. 1820 році стає очільником школи Кацукава.

З 1823 року відмовився від живопису, переключившись на розпис порцеляни. Помер у 1830 році.

Творчість[ред. | ред. код]

Розквіт діяльності припадає на 1805—1821 роки. Відомий своїми жанровими сценами, пейзажами і гравюрами в жанрі бідзінга (зображення красунь). Розпочав свій творчий шлях зі створення книжкових ілюстрацій до історичних повістей і розповідей (ґокан). Також виконав серію малюнків до любовних романів, написаним його дружиною, відомою письменницею Ґеккотей Содзо. Слідом за майстрами школи Кацукава, художник розробляв жанр театральної гравюри.

Погрудні портрети і зображення в повний зріст відомих акторів, диптихи і триптихи зі сценами із вистав не несуть драматичного напруження, властивого робіт художників старшого покоління, а створюють атмосферу спокою і величі. Настрій елегійного смутку і поетичності відчутно в жіночих образах («Куртизанка, що тримає кайсі», серія «Пори року») і пейзажних композиціях Сюнсена (серія «36 видів Фудзі»). На початку 1820-х років він створив пейзажну серію з видами Едо, використовуючи прийоми західного живопису — лінійну перспективу і світлотіньове моделювання (кьяроскуро).

Джерела[ред. | ред. код]

  • Lane, Richard. (1978). Images from the Floating World, The Japanese Print. Oxford: Oxford University Press. ISBN 9780192114471
  • Newland, Amy Reigle. (2005). Hotei Encyclopedia of Japanese Woodblock Prints. Amsterdam: Hotei. ISBN 9789074822657
  1. а б NMVW-collection website