Теодор Качинський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Теодор Качинський
англ. Theodore Kaczynski
Качинський — молодий професор Університету Каліфорнії, 1967
Ім'я при народженні англ. Theodore John Kaczynski[1]
Прізвисько Unabomber
Народився 22 травня 1942(1942-05-22)[3][4][1]
Евергрін Парк, Кук, Іллінойс, США[3][5]
Помер 10 червня 2023(2023-06-10)[2] (81 рік)
Federal Medical Center, Butnerd, Дарем, Північна Кароліна, США[2]
Країна  США[1][6]
Національність поляки США[7]
Місце проживання Евергрін Парк
Ломбард
Лінкольн
Unabomber's cabind
Чикаго
Діяльність математик, письменник, філософ, захисник довкілля, внутрішній терорист, терорист, анархіст
Галузь тероризм[8] і анархізм[8]
Alma mater Гарвардський університет (1962)[9], Університет Мічигану (1967), Evergreen Park Community High School District 231d і Eliot Housed
Науковий керівник Аллан Шілдс[10] і Allen Lowell Shieldsd
Знання мов англійська[11]
Заклад Університет Каліфорнії (Берклі)[1]
Напрямок Неолуддизм і Анархо-примітивізм
Magnum opus Індустріальне суспільство та його майбутнє, Another Proof of Wedderburn's Theoremd і Anti-Tech Revolution: Why and Howd
Конфесія атеїзм[12]
Батько El momod[1]
Мати Wanda Dombekd[1]
Брати, сестри David Kaczynskid[1]
Зріст 175 см
Автограф
IMDb ID 1535155

Теодор Качинський після арешту

Теодор Джон (Тед) Качинський (англ. Theodore John (Ted) Kaczynski) (22 травня 1942, Чикаго — 10 червня 2023) також відомий як Unabomber (сполучення слів університет та бомбардувальник) був американський математик, анархіст, соціальний критик, примітивіст, організатор і виконавець акції надсилання бомб поштою у США, яка тривала майже 20 років, і призвела до загибелі трьох і поранення 23 людей. В 1995 році був заарештований. Засуджений до довічного ув'язнення у США. Його знайшли мертвим у камері 10 червня 2023 року.

Життєпис[ред. | ред. код]

Теодор Качинський народився в 1942 році у Чикаго. Його математичні здібності були помічені ще в початковій школі. Достроково закінчив школу, потім одержав дипломи Мічиганського та Гарвардського університетів. У 1967 році став доцентом одного із найпрестижніших університетів США — Університету Каліфорнії в Берклі.

Колеги та друзі пророкували йому блискучу кар'єру математика. Але в 1969 році він раптом пішов у відставку і зник. Виявилося, він розчарувався в сучасній цивілізації, мріяв повернути людей назад до природи. З 1976 по 1995 рік він тероризував свою країну, розсилаючи поштою бомби вченим та підприємцям, зв'язаним за родом діяльності з комп'ютерами, авіакомпаніями чи експлуатацією природних ресурсів.

Він вбив віце-президента найбільшої рекламної фірми, яка працювала на нафтову корпорацію «Ексон», Томаса Моссера; «головного лісника» Америки та керівника найбільшої приватної фірми з продажу деревини Гілберта Мюррея; власника комп'ютерної корпорації та відомого інженера Хью Кемпбела. Він зробив інвалідами піонера в області дослідження мікрохвиль Діогена Ангелакоса, блискучого хіміка Баклі Криста, найвідомішого генетика і дослідника синдрому Дауна Чарльза Епстайна, ведучого фахівця Америки в області вивчення штучного інтелекту та розробника декількох мов програмування Давида Гелентера, президента авіакомпанії «Об'єднані авіалінії» Персі Вуда та багатьох інших. За його голову ФБР призначило нагороду — 1 мільйон доларів.

У 1995 році Унабомбер написав відкритий лист до «Нью-Йорк Таймс» та «Вашингтон Пост». Він обіцяв припинити бомбування, якщо газети опублікують його маніфест «Індустріальне суспільство та його майбутнє». Він хотів звернутися до народу. Після довгих консультацій з ФБР, видавці погодилися.

А через кілька місяців ФБР знайшло знаменитого терориста в убогій хатині в горах Монтани — він жив полюванням і риболовлею, а його житло не мало ані електрики, ані ванної та туалету. Процес над Качинським тривав два роки. Його визнали шизофреніком і присудили до довічного ув'язнення. Він утримувався у одиночній камері у в'язниці найсуворішого режиму у Флоренс, Колорадо.

Знаменитого терориста видав правосуддю його молодший брат Давид. Він скромно жив у провінційному містечку штату Нью-Йорк і працював адвокатом у громадському Фонді захисту підлітків. Він, як і багато інших американців, прочитав маніфест терориста в газеті. І був вражений подібністю ідей та літературного стилю убивці й свого брата, який жив у Монтані. Він звернувся до ФБР, причому довго переконував спецслужби, що його Теодор — саме той, кого шукає вся Америка. Він умовив ФБР місяць постежити за хатиною свого брата у Монтані. І через місяць ФБР переконалося в правоті пильного молодого адвоката.

Давид Качинський одержав обіцяну нагороду в мільйон доларів. Потім він написав книгу про свого брата і заробив на її продажу кілька мільйонів. Як він заявив пресі, частину гонорару він віддасть у Фонд потерпілих від Унабомбера. У Фонд потерпілих Давид Качинський також має намір передати частину гонорару за майбутній фільм про свого брата.

По суду Давид Качинський виграв у ФБР право на володіння будинком Унабомбера і має намір відкрити там музей. Прихильники Теодора Качинського, що з'явилися після публікації маніфесту, утворили свою партію. Причому ці люди — представники технократичної інтелігенції, яку так ненавидів терорист. Вони шанують його маніфест, але продовжують терпляче працювати у своїх компаніях на благо індустріального суспільства.

Сам Теодор Качинський за присудом зобов'язаний виплатити 250 тис. доларів своєму адвокату і 215 тис. доларів родинам тих, хто постраждав від його бомб. Звичайно, він міг і відмовитися. Але до недавніх пір він усе ще дуже бажав заразити своєю ідеєю все суспільство. Тому, сидячи у в'язниці, писав і публікував книги і статті в газетах. Гонорари за його праці перераховувалися потерпілим. Схоже, що сьогодні він вже зневірився у цій тактиці. Нещодавно він подавав прохання про перегляд своєї справи. Унабомбер не визнавав себе шизофреніком і вимагав для себе страти.

Помер у в'язниці 10 червня 2023 року у віці 81 року[14].

Праці[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е ж PRISONER OF RAGE -- A special report.;From a Child of Promise to the Unabom SuspectНью-Йорк таймс, 1996.
  2. а б в Ted Kaczynski, known as the Unabomber for years of attacks that killed 3, dies in prison at 81 — 2023.
  3. а б Deutsche Nationalbibliothek Record #120548127 // Gemeinsame Normdatei — 2012—2016.
  4. Babelio — 2007.
  5. Bell A. Encyclopædia BritannicaEncyclopædia Britannica, Inc., 1768.
  6. Ray, Michael Ted Kaczynski: American criminalEncyclopædia Britannica, Inc., 1768.
  7. Ancestry of Ted Kaczynski compiled by William Addams Reitwiesner
  8. а б Czech National Authority Database
  9. Un matemático con cuatro cadenas perpetuas. La serie 'Manhunt: Unabomber' de Netflix ha vuelto a poner de actualidad la enigmática figura de Ted Kaczynski, matemático y uno de los terroristas más esquivos de la historia
  10. Mathematics Genealogy Project: Theodore John Kaczynski
  11. Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
  12. Kaczynski: I don't believe in GodYahoo! News.
  13. Inmate Locator. Bop.gov. Архів оригіналу за 7 лютого 2012. Процитовано 10 серпня 2014.
  14. Тед Качинський, відомий як «Унабомбер», помер у в'язниці — ЗМІ. // Автор: Юлія Крутякова. 10.06.2023, 22:10