Качка-пароплав магеланська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Качка-пароплав магеланська

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Гусеподібні (Anseriformes)
Родина: Качкові (Alaudidae)
Рід: Качка-пароплав (Tachyeres)
Вид: Качка-пароплав магеланська
Tachyeres pteneres
(Forster, 1844)
Ареал виду     Осіле проживання     Зимування
Ареал виду     Осіле проживання     Зимування
Синоніми
Anas pteneres
Посилання
Вікісховище: Tachyeres pteneres
Віківиди: Tachyeres pteneres
EOL: 1048521
ITIS: 175220
МСОП: 22680033
NCBI: 75881

Качка-пароплав магеланська[2] (Tachyeres pteneres) — вид гусеподібних птахів родини качкових (Anatidae)[3]. Мешкає в Аргентині і Чилі.

Опис[ред. | ред. код]

Магеланська качка-пароплав
Магеланські качки-пароплави
Магеланські качки-пароплави

Магеланські качки-пароплави є найбільшими представниками свого роду і найбільшими качками у світі, їх довжина становить 74-84 см, розмах крил 85–110 см, вага 3,5-7 кг. Самці є більшими і важчими за самиць, їх середня вага становить 5,34 кг, а середня вага самиць — 4,2 кг. У самців голова і шия сизі, лоб і тім'я дещо блідіші, решта тіла переважно темно-сіра. Навколо очей вузькі білі кільця, за очима вони переходять у білі смуги. Горло має рудувато-коричневий відтінок. Живіт і гузка білі, хвіст сірий. Дзьоб оранжевий, на кінці темний. У самиць голова більш темна, сірувато-коричнева, горло темно-рудувате. Тіла і крила у них такі ж, як у самців, однак деякі пера мають коричнювато-винний відтінок. Забарвлення молодих птахів є подібне до забарвлення самиць, однак більш тьмяне.

Магеланські качки-пароплави є нелітаючими птахами, оскількі крила у них надто малі, щоб птахи мали можливість до функціонального польоту. Натомість крила використовуються як весла, дозволяючи качкам швидко ковзати по поверхні води.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Магеланські качки-пароплави мешкають на півдні Чилі (на південь від Ллянкіуе в регіоні Лос-Лагос) та на Вогняній Землі. Вони живуть на скелястих морських узбережжях та на прибережних островах. Зустрічаються парами або невеликими сімейними зграйками, іноді на відстані кількох миль від берега. Патагонські качки-пароплави живляться молюсками, ракоподібними, іноді рибою. Вони шукають їжу на узбережжі під час відпливу або на мілководді, серед водоростей.

Гніздування у магеланських качок-пароплавів триває з вересня по грудень. Птахи гніздяться в густих чагарниках біля води, зазвичай в захищеній затоці, іноді у покинутих гніздових норах пінгвінів. В кладці від 4 до 11 яєць, в середньому 9 яєць. Вони мають розміри 8,2×5,6 см і вагу 167 г. Інкубаційний період триває 28-40 днів. Пташенята повністю покриваються пір'ям через 120-130 днів після вилуплення. Вони проганяються з батьківської території і формують зграйки разом з іншими молодими качками. Птахи набувають статевої зрілості у віці 2-3 років. Під час сезону розмноження дорослі самці є дуже агресивними, часто нападають на інших самців та на інших птахів[4].

Збереження[ред. | ред. код]

МСОП класифікує цей вид як такий, що не потребує особливих заходів зі збереження. За оцінками дослідників, популяція магеланських качок-пароплавів становить від 6700 до 67000 птахів.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Tachyeres pteneres: інформація на сайті МСОП (версія 2022.2) (англ.) 07 грудня 2023
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2022). Screamers, ducks, geese, swans. World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 07 грудня 2023.
  4. Batt, Bruce D. The Ecology and Management of Breeding Waterfowl. ISBN 9781452900162.

Посилання[ред. | ред. код]