Каштіліаш IV

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Каштіліаш IV
дарча грамота Каштіліаш IV сановнику Акаптагі
Народився невідомо
Помер бл. 1255 до н. е.
Країна Вавилон
Національність касити
Діяльність суверен
Титул цар Вавилону
Посада Цар Вавилону[d]
Термін 1232—1225 до н. е.
Попередник Шагаракті-Шуріаш
Наступник Енліль-надін-шумі
Рід Каситська династія
Батько Шагаракті-Шуріаш
Діти Адад-шум-уцур

Каштіліаш IV (д/н — бл. 1225 до н. е.) — цар Вавилону близько 1232—1225 до н. е. (коротка хронологія), 1243—1231 до н. е. (середня хронологія). Точно відомо, що панував 8 років.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з Каситської (III Вавилонської) династії. Син царя Шагаракті-Шуріаша. Посів трон юнаком. Намагався продовжити політику попередників, спрямовану на збереження миру з сусідами та союзу з Хеттським царством. Водночас надав притулок мітаннійцям, що втекли до Вавилонії після розгрому їхнього царства Ассирією.

На 6-му році правління Каштіліаша IV до Вавилонії здійснив спустошливий набіг еламський цар Унташ-Напіріша. В результаті Вавилонське царство виявилося істотно ослабленим. Цим вирішив скористатися ассирійський цар Тукульті-Нінурта I, який на 8 році правління Каштіліаша IV атакував Вавилон. В результаті вавилонське військо зазнало нищівної поразки, а сам цар потрапив у полон. За цим ассирійці пограбували Вавилон. Царем Вавилону став Енліль-надін-шумі, який залежав від Ассирії. Через рік вавилоняни повстали, але їх виступ було жорстоко придушено, а сам Вавилон було після довгої облоги захоплено і розграбовано; не пощадили переможці і храмів, постраждала в тому числі й Есагіла, а статую Мардука завойовники забрали як трофей. Для того щоб послабити опір вавилонян в майбутньому, за наказом Тукульті-Нінурти було зруйновано стіни міста. Про ці події при царському дворі була складена епічна поема. На вісім років ассирійцям вдалося підкорити собі нижнє Межиріччя, але потім вавилоняни знову повстали і відновили незалежність своєї держави.

Джерела[ред. | ред. код]

  • John A. Brinkman: Materials and Studies for Kassite History, vol. I. Chicago, 1976.
  • D. T. Potts (1999). The archaeology of Elam: formation and transformation of an ancient Iranian State. Cambridge University Press. pp. 230—231.