Квадратний код лишку

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Квадратний код залишку)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Квадратичний код лишку є видом циклічного коду.

Приклади[ред. | ред. код]

Приклади квадратичного коду лишків включають в себе:

Конструкції[ред. | ред. код]

Це код квадратичного лишку довжини над скінченим полем , коли та є простими, непарне і є квадратичним лишком за модулем . Його твірний поліном, як циклічний код задається формулою

де є набором квадратичних лишків у множині , і  — первісний корінь порядку із одиниці в деякому скінченному полі . Умова, що є квадратичним лишком забезпечує те, що коефіцієнти належать полю .

Розмірність коду — .

Заміна на інший первісний корінь порядку із одиниці призводить до отримання або того ж самого коду, або еквівалентного, залежно від того чи є квадратичним лишком .

Альтернативна конструкція дозволяє уникнути коренів із одиниці. Задається функція

для відповідного . Коли необхідно підібрати , при якому . Якщо  — непарне, то , де або відповідно до того, чи (mod ) або (mod ). Тоді також генерує код квадратичного лишку; точніше ідеал множини згенерованої функцією відповідає коду квадратичного лишку.

Вага[ред. | ред. код]

Мінімальна вага квадратичного коду лишку довжини більша, ніж ; це границя квадратного кореня.

Розширений код[ред. | ред. код]

Додавання перевірочної цифри на загальну парність до коду квадратичного лишку дає розширений код квадратичного лишку. Коли (mod ), розширений код квадратичного лишку є самодвоїстим; інакше він еквівалентний, проте не дорівнює собі подвійному. За теоремою Глісона-Пранжа (названою на честь Ендрю Глісона та Євгена Пранжа[en]), група автоморфізму коду розширеного квадратичного лишку має підгрупу, що ізоморфна до або .

Список літератури[ред. | ред. код]

  • F. J. MacWilliams and N. J. A. Sloane, The Theory of Error-Correcting Codes, North-Holland Publishing Co., Amsterdam-New York-Oxford, 1977.
  • Blahut, R. E. (September 2006), The Gleason-Prange theorem, IEEE Trans. Inf. Theory, Piscataway, NJ, USA: IEEE Press, 37 (5): 1269—1273, doi:10.1109/18.133245.