Квалсунський корабель

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Квалсунський корабель
норв. Kvalsundskipet
реконструкція корабля в музеї Sunnmøre поблизу Олесунна.
Країна Норвегія Норвегія
Регіон фюльке Мере-ог-Ромсдал
Населений пункт Квалсун
Історія
Датування 780-800 роки
Періоди Доба вікінгів
Дослідження
Відкрито 1920
Місце збереження матеріалів Морський музей в Бергені.
Мапа

Квалсунський корабель (норв. Kvalsundskipet), також відомий як Квалсун-2 (норв. Kvalsund II) — веслове судно кінця VIII століття, виявлене у 1920 році в болоті біля села Квалсун на острові Налансея в муніципалітеті Герей, фюльке Мере-ог-Ромсдал поблизу Олесунна, Норвегія[1]. Судно мало близько 18 метрів завдовжки і датується до 780-800 років нашої ери, що є початком Доби вікінгів[2]. Поруч з кораблем Квалсун-2 було виявлено ще один, але менший за розміром, 9,5-метровий човен типу фарінга під назвою Квалсун-1. Оригінальні знахідки та модель експонуються в Морському музеї в Бергені. Повномасштабна реконструкція корабля виставлена в музеї Sunnmøre поблизу Олесунна.

Знайдення та розкопки[ред. | ред. код]

У 1920 році під час копання торфу на фермі Джона Дж. Квалсунда в болоті було знайдено весло. Інформацію про знахідку передали в Бергенський морський музей і археолог Хокон Шетеліг вирушив до Квалсунда, щоб дослідити знахідку. Під час розкопок, які тривали три тижні, корабель було виявлено та задокументовано фотографіями. Знахідки були консервовані карболієм і лляною олією і перевезені в Берген на кораблі.

Опис[ред. | ред. код]

Креслення Квалсунського корабля

Спочатку вважалося, що квалсунський корабель старший і належить до VI-VII століть, але детальний дендрохронологічний аналіз відніс будівництво Квалсунського корабля до 780-800 років нашої ери, що є початком Доби вікінгів[2].

Квалсунський корабель має більш ранню та менш досконалу конструкцію, ніж також знайдений у Норвегії Усеберзький корабель, який датується початком IX століття[2]. Квалсунський корабель, який належить приблизно на початку епохи вікінгів і, ймовірно, частиною жертви в ставку чи болоті, представляє важливий зв’язок між кораблями пізнішої епохи вікінгів і більш ранніми, довікінгськими суднами (як-от Нидамський човен) і ритуалами. І корабель, і менший гребний човен, знайдений разом з ним, були навмисно знищені перед тим, як помістити в ставок або болото, і жодних людських останків не було знайдено (тобто жертва, схоже, не була частиною поховання). Це нагадує раніші знахідки з Данії до епохи вікінгів, але не схоже на типові поховання кораблів епохи вікінгів[2]. Корабель мав знімне кермо з одного боку, яке можна було зняти на мілководді, а його форма припускає, що на ньому могло бути вітрило[3]. Якщо так, то він був би дуже простого типу, оскільки йому бракувало деяких особливостей, типових для вітрильних кораблів; таким чином, видається, що він був перехідним між ранніми гребними кораблями до епохи вікінгів і пізнішими типовими кораблями вікінгів, маючи деякі риси обох[2]. На меншому човні Квалсунд-1 було знайдено щоглу, але невідомо, чи належить вона йому. Найдавнішим скандинавським судном, яке, як підтверджено, мало вітрило, був Усеберзький корабель[2].

Реконструкція[ред. | ред. код]

У 1973 році суднобудівник Сігурд Бьоркедал зробив точну реконструкцію Квалсунського корабля. Вона експонується в музеї Sunnmøre поблизу Олесунна. Оригінальні знахідки та модель виставлені в Морському музеї в Бергені.

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Kvalsundskipet - Vikingskip og norske trebåter - Vikingships. web.archive.org. 6 липня 2008. Архів оригіналу за 6 липня 2008. Процитовано 24 грудня 2022.
  2. а б в г д е Nordeide, S.W.; Bonde, N.; Thun, T. (2020). At the threshold of the Viking Age: New dendrochronological dates for the Kvalsund ship and boat bog offerings (Norway). Journal of Archaeological Science: Reports. 29: 102192. doi:10.1016/j.jasrep.2020.102192.
  3. Christopher Culpin (2017). Viking Expansion c750-c1050. Hodder Education. ISBN 9781471861123.

Посилання[ред. | ред. код]