Квінт Арадій Руфін

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Квінт Арадій Руфін
Народився невідомо
Помер після 313
Громадянство Римська імперія
Діяльність політик, офіцер
Посада консул
Термін 311 рік
Попередник Цезар Валерій Галерій Максимін Август
Наступник Цезар Валерій Ліциніан Ліциній Август
Рід Арадії
Діти Арадія

Квінт Арадій Руфін (*Quintus Aradius Rufinus, д/н — після 313) — державний діяч часів Римської імперії.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з аристократичної родини Арадіїв, що бере свій початок з провінції Африка. Про батьків та початок кар'єри Руфіна нічого невідомо. У 304 році призначається імператором Максиміаном міським префектом Риму. на цій посаді перебував до 305 року. У 311 році стає консулом (разом з Гаєм Цейонієм Руфієм Волузіаном)

У 312 році призначається імператором Максенцієм міським префектом Риму вдруге. після поразки останнього від Костянтина Великого на деякий час Арадія було відсторонено від посади, але швидко відновлено. На ній Руфін залишався до 313 року. Напевне перейшов у християнство та підтримував Костянтина. Відомий як покровитель багатьох африканських міст. Подальша доля невідома.

Родина[ред. | ред. код]

  • Арадія, дружина Валерія Прокула

Джерела[ред. | ред. код]

  • Arnold Hugh Martin Jones, John Robert Martindale, John Morris: Aradius Rufinus 10. In: The Prosopography of the Later Roman Empire (PLRE). Band 1, Cambridge University Press, Cambridge 1971, ISBN 0-521-07233-6, S. 775.
  • Michele Renee Salzman: The making of a Christian aristocracy: social and religious change in the western Roman Empire. Harvard University Press 2002, ISBN 978-0-674-00641-6, S. 95