Квінт Сервілій Пріск Фіденат

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Квінт Сервілій Пріск Фіденат
Ім'я при народженні Quintus Servilius Priscus Fidenas
Народився невідомо
Стародавній Рим
Помер невідомо
невідомо
Громадянство Римська республіка
Національність римлянин
Місце проживання Рим
Діяльність політик, державний і військовий діяч
Знання мов латина
Суспільний стан патрицій[1]
Посада військовий трибун з консульською владою
Термін 402, 398, 395, 390, 388 і 386 роки до н. е.
Рід Сервілії
Батько Квінт Сервілій Структ Пріск Фіденат, диктатор 435 і 418 років до н. е.
Мати невідомо

Квінт Серві́лій Пріск Фі́денат (V — IV століття до н. е.) — відомий політичний та військовий діяч ранньої Римської республіки, військовий трибун з консульською владою (консулярний трибун) 402, 398, 395, 390, 388 і 386 років до н. е.

Життєпис[ред. | ред. код]

Представник патриціанського роду Сервілієв. Син Квінта Сервілія Структа Пріска Фідената, диктатора 435 і 418 років до н. е.

У 402 році до н. е. Квінта Сервілія вперше було обрано військовим трибуном з консульською владою. На цій посаді з успіхом воював проти міста-держави Вейї. На допомогу останній прийшли племена капенів та фалісків. Внаслідок цього Квінт Сервілій разом з іншими військовими трибунами був змушений відступити.

У 398 році до н. е. його було вдруге обрано військовим трибуном з консульською владою. Тоді Квінт Сервілій воював проти капенів, фалісків, вольсків та міст Вейї й Фалерія.

У 397 році до н. е. його було призначено інтеррексом для проведення коміцій.

У 395 році до н. е. його було втретє обрано військовим трибуном з консульською владою. Тут він знову продовжував боротьбу з містом Вейї, фалісками та капенами. Уся ця війна тривала з перемінним успіхом.

У 390 році до н. е. Квінта Сервілія вчетверте було обрано військовим трибуном з консульською владою. Разом з іншими трибунами того року брав участь у битві на річці Алія проти галів на чолі із Бренном. Тут римська армія зазнала тяжкої поразки.

У 388 році до н. е. його було вп'яте вибрано військовим трибуном з консульською владою. Він взяв участь у війні проти еквів та етрусків.

386 року до н. е. Квінта Сервілія було вшосте обрано на посаду військового трибунам з консульською владою. Подальша його доля не відома.

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Digital Prosopography of the Roman Republic