Кеба Олександр Володимирович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кеба Олександр Володимирович
Народився 31 липня 1959(1959-07-31) (64 роки)
Старокостянтинів, Хмельницька область, Українська РСР, СРСР
Діяльність мовознавець
Заклад Кам'янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка
Науковий ступінь доктор філологічних наук[d]
Науковий керівник Гетманець Михайло Федосiйович

Кеба Олександр Володимирович — доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри зарубіжної літератури, проректор з наукової роботи Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка, академік Академії наук вищої освіти України, член експертної ради з гуманітарних наук Державної акредитаційної комісії України.

Життєвий та творчий шлях[ред. | ред. код]

Народився 31 липня 1959 р. в Старокостянтинові. У 1976 р. закінчив школу і вступив на філологічний факультет. У 1980-1981 рр. вчителював у Новосільській середній школі Ярмолинецького району. 1987 р. закінчив аспірантуру Харківського державного педагогічного інституту за спеціальністю «Російська література». 1988 р. в Одеському державному університеті захистив дисертацію та став кандидатом філологічних наук. З 1988 р. — завідувач кафедри російської та зарубіжної літератури. 1988-2001 рр. — навчання в докторантурі Харківського державного педагогічого університету. З 2002 р. — декан новоствореного факультету іноземної філології Кам'янець-Подільського національного університету. 2003 р. захистив докторську дисертацію за двома спеціальностями: «Російська література» i «Порівняльне літературознавство». 2005 р. йому присвоєно вчене звання професора кафедри зарубіжної літератури та мовознавства. З 2006 р. він проректор з наукової роботи.

Наукові інтереси пов'язані з такими галузями філології, як порівняльне літературознавство, історія світової літератури ХХ ст. Автор понад 130 наукових праць і монографії, навчально-методичних посібників, методичних рекомендацій вчителям і студентам, статей, які публікуються не лише в Україні, а й за кордоном.

Науковий доробок[ред. | ред. код]

Нагороди[ред. | ред. код]

Інтернет-джерела[ред. | ред. код]