Кекертарсуак

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кекертарсуак
Годхавн
Вид зверху на Кекертарсуак та його характерні гори
Вид зверху на Кекертарсуак та його характерні гори
Вид зверху на Кекертарсуак та його характерні гори
State Данія
Constituent country Гренландія
Municipality Кекерталік
Founded 1773
Населення (2020)
 - Усього 839[1]
Часовий пояс UTC-03
Postal code 3953
Мапа

Кекертарсуак ( [qeqeʁtɑʁsuɑq] ) - порт і місто в муніципалітеті Кекерталік, розташоване на південному узбережжі острова Діско на західному узбережжі Гренландії . Засноване в 1773 році, в місті зараз є Копенгагенський університет, відомий як Арктична станція . Qeqertarsuaq є гренландський назва острова Disko і в даний час також використовується для ряду інших островів в Гренландії, в тому числі раніше відомий як Upernavik і острова Герберт . Qeqertarsuaq означає "великий острів '' у Калааллісуті ( дан. den store ø ).

У 2020 році в місті проживало 839 жителів. Решта населення острова (менше 50 осіб) живе в поселенні Кангерлук, за кілька годин на човні на північний захід

Географія[ред. | ред. код]

Загальна площа острова Діско та його супутникових островів (головним чином острова Qeqertarsuatsiaq 11 km (7 mi) північний захід від північного узбережжя та Кекертак на південно-західному узбережжі в гирлі Діско-фіорду) становить 9700км2. Долина Блеседален знаходиться на північ від міста.

Кангерлук - це місце, де дослідники знайшли в 1999 році льодовик, що скаче, який рухається до 100 метрів на день.

Історія[ред. | ред. код]

Qeqertarsuaq (близько 1900)

Сліди поселення між п’ятьма та шістьма тисячами років тому були знайдені в Кекертарсуаку. Поселенцями були палеоескімоси, що блукали на південь.

Протягом 18 століття перші китобійники приїхали до Кекертарсуака, де знайшли відповідний причал. Місто було засноване як Годгавн Свендом Сандгріном у 1773 році. Ім’я іноді англіцизували як Гутафен [2] а поселення також було відоме як Лівелі [3] або Лейфлай . [4]  ] Це послужило найпівнічнішим пунктом у забезпеченні захисту данських прав на китобійний промисел у регіоні. Китобійний промисел мав велике значення для міста протягом останніх двох століть. Мисливство та риболовля все ще є основними заняттями для жителів острова.

Годхавн поділив адміністрацію Гренландії з Годтабом (сучасний Нуук ). Годхавн служив столицею Північної Гренландії, тоді як Годтаб керував Південною Гренландією . У 1862 р. Було прийнято новий закон про муніципалітети, і в Гренландії були введені так звані "Настанови". Першочерговим завданням Настанов було управління засобами, виділеними на соціальні цілі: підтримка вдів, сиріт та інших людей, які цього потребують. Настанови також функціонували як нижчі суди у справах про крадіжки та інші дрібні злочини. Настанови також брали активну участь у боротьбі з поширенням чуми . У Годгавні вони заснували школу байдарки для хлопчиків та швейну школу для дівчат.

Ради Північної та Південної Гренландії були скликані на засідання в Годгавні 3 травня 1940 року. Після цієї зустрічі адміністрація всього острова була зосереджена в Годтаві. Головне адміністративне управління було ліквідовано в 1950 році при створенні Національної ради Гренландії . З закінченням державних посад у місті місцева економіка зосереджувалась більше на мисливстві та риболовлі.

1 січня 2009 року колишній муніципалітет Qeqertarsuaq був об’єднаний з новим муніципалітетом Qaasuitsup . Це, у свою чергу, було розділено 1 січня 2018 року, тоді Qeqertarsuaq став частиною нового муніципалітету Qeqertalik .

Туризм[ред. | ред. код]

Багато рівнинних базальтових гір на острові Діско вкриті вічним снігом. Найбільша називається Сермерсуак («Великий льодовик»). Сермерсуак розташований досить далеко від узбережжя, і влітку до нього важко дістатися. Lyngmarksbræen ("льодовик Lyngmark") набагато менший, охоплюючи лише близько 10 км, але до нього легше дістатися, лише за кілька годин пішки. З боку Lyngmarksfjeld панорамний вид на затоку Диско дозволяє глядачам побачити айсберги в Ілуліссаті майже на 100 кілометрів від Lyngmarksfjeld .

У Qeqertarsuaq є пункт прокату собачих санок.

Транспорт[ред. | ред. код]

Вертоліт Qeqertarsuaq обслуговується взимку вертольотом Sikorsky S-61N, який видно тут на асфальтовій дорозі в аеропорту Ілуліссат .

Взимку Air Greenland здійснює авіасполучення з вертодрому Qeqertarsuaq до Ілуліссата, Касігіанґуїта та Аасіаата .

Коли води затоки Діско є судноплавними влітку та восени, вертодром закритий, а зв'язок між населеними пунктами здійснюється лише морем через Дісколайн . Пором пов'язує Qeqertarsuaq з Ілуліссатом, Aasiaat, Qasigiannguit та Kitsissuarsuit .

Помітні нинішні / колишні мешканці[ред. | ред. код]

Населення[ред. | ред. код]

Маючи 839 жителів у 2020 році, Qeqertarsuaq був найменшим містом у тодішньому муніципалітеті Каасуіцуп. Населення зменшилось більш ніж на 22% порівняно з 1990 роком та майже на 15% порівняно з 2000 роком.

Qeqertarsuaq population dynamics
Qeqertarsuaq population growth dynamics, 1991-2014. Source: Statistics Greenland [1]

Міста-побратими[ред. | ред. код]

Список літератури[ред. | ред. код]

 

  1. а б Population by Localities. Statistical Greenland. Архів оригіналу за 18 листопада 2020. Процитовано 17 травня 2021.
  2. i.a., Lieber, Francis & al.
  3. Colton, G.W. "Northern America. [Архівовано 14 червня 2020 у Wayback Machine.]
  4. Ross, James.
  5. Do you PHP?. Архів оригіналу за 6 листопада 2006. Процитовано 17 травня 2021.

Зовнішні посилання[ред. | ред. код]