Кеолред (король Мерсії)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кеолред
Народився невідомо
Помер 716
Поховання Лічфілд
Національність англи
Діяльність суверен
Титул король Мерсія
Посада King of Merciad
Термін 709716 роки
Попередник Кенред
Наступник Кеолвальд
Конфесія католицтво
Рід Ікелінги
Батько Етельред I
Брати, сестри Кеолвальд, Osric, King of the Hwicced і Oshered
У шлюбі з Werburhd[1]
Діти Werburhd[2]

Кеолред (*Ceolred, д/н —716) — король Мерсії у 709716 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з династії Ікелінгів. Син Етельреда I, короля Мерсії. Про дату народження нічого невідомо. За правління батька протягом 690-х років залучався до державних справ. У 704 році після смерті Етельреда I влада перейшла до стриєчного брата Кеолреда — Кенреда.

Про діяльність Кеолреда за час панування Кенреда нічого невідомо. У 709 році разом зі своїми спільниками змусив короля зректися влади, незабаром Кенред став ченцем у Римі. Натомість Кеолред стає новим королем Мерсії.

Задля збереження влади змусив іншого родича Етельбальда (онук короля Еови). Значну частину приділяв зовнішній політиці, намагаючись розширити вплив королівства на усі сакські королівства півдня Британії. Найбільшою битвою була біля Воденого бургу або Іна-Альтона (неподалік від сучасного Мальборо, у Вілтширі), що сталася у 715 році. Результат цього невідомий.

На кінець життя відповідно до Англосаксонської хроніки зумів зберегти владу над Ессексом та Гвікке. Останні роки життя провів у розкошах, бенкетах та розпусті. Цим його дорікали єпископи. Помер у 716 році, ймовірно Кеолреда було отруєно. Йому спадкував зведений брат Кеолвальд.

Джерела[ред. | ред. код]

  • D. P. Kirby: The Earliest English Kings. Unwin Hyman, London 1991, ISBN 0-04-445691-3.
  • Barbara Yorke: Kings and Kingdoms of Early Anglo-Saxon England. Routledge, London-New York 2002, ISBN 978-0-415-16639-3
  1. A Dictionary of Saintly Women — Т. 2. — С. 301.
  2. Lundy D. R. The Peerage