Кисень (фільм, 2021)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кисень
Oxygène
Жанр трилер
Режисер Александр Ажа
Продюсер Александр Ажа
Брагім Шіуа
Ноемі Девіде
Грегорі Левассер
Венсан Мараваль
Сценарист Крісті Леблан
У головних
ролях
Мелані Лоран
Матьє Амальрік
Малік Зіді
Оператор Максим Александр
Композитор Робін Кудерт
Дистриб'ютор Netflix
Тривалість 101 хв.
Мова французька
Країна  Франція
 США
Рік 2021
IMDb ID 6341832

«Кисень» (англ. Oxygen — науково-фантастичний фільм режисера Александр Ажа з Мелані Лоран у головній ролі. Прем'єра фільму відбулася на Netflix 12 травня 2021 року.

Сюжет[ред. | ред. код]

Героїня фільму — молода жінка, яка приходить до тями в закритій медичній кріокапсулі. Вона не пам'ятає свого імені та як вона тут опинилася. Єдиний співрозмовник жінки — штучний інтелект МІЛО. Взаємодіючи з ним, вона дізнається, що кисню вистачить на 90 хвилин. МІЛО не дає інформації, де міститься капсула, називаючи її «Біоформа Ο 267». Подолавши напад паніки, полонянка здогадується, що можна зробити дзвінок через стільниковий зв'язок, а також знаходить дані про себе в доступних для МІЛО. базах даних. Вона дізнається своє ім'я — Елізабет Гансен, професію — вчений-біотехнолог і повідомляє поліції про свою проблему. Офіцер Моро намагається допомогти Елізабет, зв'язуючись із компанією-виробником. Для розблокування капсули необхідний пароль адміністратора, але його Елізабет не повідомляють.

Полонянку відвідують уривчасті спогади про сім'ю і чоловіка. Однак поліцейський не підтверджує існування чоловіка. Елізабет здогадується, що він приховує правду. Їй надходить інший дзвінок, від якоїсь жінки, яка пояснює те, що відбувається. На Землі в кінці XXI століття сталася епідемія, і для порятунку цивілізації прийнято рішення про колонізацію планети в системі Вольф 1061, віддаленій на 14 світлових років від Землі. Корабель, один з пасажирів якого — Елізабет, несе 10 тисяч пасажирів, які перебувають у капсулах у кріосні. Він віддалився від Землі на 60 тис. км, тому комунікації ще можливі. Чому вона прокинулася — незрозуміло, ситуація нештатна, але проєкт був секретним і йому не можна давати розголосу, щоб уникнути паніки. Моро тягнув час, чекаючи, що вона помре від нестачі кисню. Жінка передає Елізабет пароль, і їй відкриваються додаткові опції в системі керування капсулою. Елізабет поступово розбирається, як вона може врятуватися, добираючи правильні питання до МІЛО. Позаштатне пробудження настало внаслідок зіткнення корабля з астероїдом. Близько 400 пасажирів, що перебували в кріосні, загинули, але вона випадково вижила. Процесор капсули, що відповідав за підтримку життєвих функцій, вийшов з ладу, вона прокинулася і перевитратила запас кисню. Елізабет вирішує перенести навантаження на другорядний процесор, який відповідав за можливість евтаназії пасажира в разі загрози життю. Запас кисню буде поповнено з камер, у яких загинули пасажири. Елізабет занурюється в сон, коли запасу кисню залишилося всього 1 %.

В кінці їй відкривається, що Елізабет близько 80 років і «Біоформа Ο267» — її клон, так само як і чоловік Лео, що також перебуває на кораблі. Елізабет, яка була одним з організаторів проєкту колонізації, мала розширений доступ. Вона подзвонила своєму клону і дала можливість врятуватися. У фіналі вона зі своїм чоловіком зустрічає світанок на своїй новій батьківщині, планеті іншої зоряної системи.

У ролях[ред. | ред. код]

Український дубляж[ред. | ред. код]

Фільм дубльовано студією «Postmodern» на замовлення компанії «Netflix» у 2021 році.

  • Перекладач — Анна Пащенко
  • Режисер дубляжу — Людмила Петриченко
  • Звукорежисер — Андрій Славинський
  • Звукорежисери перезапису — Олександр Мостовенко, Юрій Антонов
  • Менеджер проєкту — Юлія Кузьменко

Виробництво[ред. | ред. код]

Робота над фільмом під робочою назвою «О2» почалася 2017 року, причому Енн Гетевей мала стати продюсером і зіграти головну роль[1]. Пізніше вона покинула проєкт, і головна роль дісталася Мелані Лоран. Фільм вийшов на Netflix 12 травня 2021 року.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Anne Hathaway To Star In Contained Sci-Fi Thriller ‘O2’. Архів оригіналу за 20 Квітня 2021. Процитовано 23 Травня 2021.

Посилання[ред. | ред. код]