Кислівка (Куп'янський район)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
село Кислівка
Герб Кислівки (Куп'янський район) Прапор Кислівки (Куп'янський район)
Країна Україна Україна
Область Харківська область
Район Куп'янський район
Громада Петропавлівська сільська громада
Облікова картка Кислівка 
Основні дані
Засноване 1710
Населення 965
Площа 1,59 км²
Густота населення 606,92 осіб/км²
Поштовий індекс 63742
Телефонний код +380 5742
Географічні дані
Географічні координати 49°38′31″ пн. ш. 37°54′03″ сх. д. / 49.64194° пн. ш. 37.90083° сх. д. / 49.64194; 37.90083Координати: 49°38′31″ пн. ш. 37°54′03″ сх. д. / 49.64194° пн. ш. 37.90083° сх. д. / 49.64194; 37.90083
Середня висота
над рівнем моря
166 м
Відстань до
обласного центру
143 км
Відстань до
районного центру
25,6 км
Найближча залізнична станція Кислівка
Місцева влада
Адреса ради 63742, Харківська обл., Куп'янський р-н, с. Кислівка, пров .Степовий
Вебсторінка Кислівська сільрада
Сільський голова Шип Роман Юрійович
Карта
Кислівка. Карта розташування: Україна
Кислівка
Кислівка
Кислівка. Карта розташування: Харківська область
Кислівка
Кислівка
Мапа
Мапа

Кислі́вка — село в Україні, у Петропавлівській сільській громаді Куп'янського району Харківської області. Населення становить 965 осіб. До 2020 орган місцевого самоврядування — Кислівська сільська рада.

Географія[ред. | ред. код]

Село Кислівка розташоване на відстані 5 км від річки Кобилка. До села примикає село Котлярівка. Через село проходить залізниця Куп'янськ — Сватове — Попасна, станція Кислівка. Поруч проходить автомобільна дорога Н26.

Історія[ред. | ред. код]

Село виникло у третю хвилю переселення на Дике поле в 70-80 роках ХVІІ століття. Точної дати немає. Переселенці обрали в степу підвищену місцевість і отаборились. Поступово на обраному місці виростали хати, а навколо вибудовувалися стіни острогу, сліди якого ще й тепер помітні на околиці села.

Основним заняттям жителів стало землеробство, скотарство, садівництво. Про хліборобське уміння тутешніх селян свідчить те, що в 1948 році трьом колгоспникам села Табаївки, яке тепер підпорядковане Кислівській сільраді, було присвоєно звання Героя Соціалістичної Праці. Це бригадир І. С. Марченко, ланкові П. М. Супрун та В. І. Чумакова.

У роки Німецько-радянської війни в Кислівці кілька місяців був командний пункт і штаб 62-ї армії, перейменованої за героїзм, виявлений у Сталінградській битві, у 8-у гвардійську. Саме тут командуючому В. І. Чуйкову (згодом Маршалу Радянського Союзу) був вручений гвардійський прапор армії.

Під час Російського вторгнення в Україну село було окуповане, в ході Харківського контрнаступу українські військові звільнили село від російської окупації [1].

5 грудня 2022 року російський агресор здійснив обстріли з танків та артилерії по районах населених пунктів Кислівка, Котлярівка, Табаївка, Крохмальне, Берестове і Вишневе Харківської області.[1]

25 грудня 2022 року російський агресор завдав вогневого ураження в районі населеного пункту.[2]

Відомі люди[ред. | ред. код]

Економіка[ред. | ред. код]

  • Молочно-товарна і птахо-товарна ферми.
  • Куп'янський комбінат хлібопродуктів, ЗАТ.

Культура[ред. | ред. код]

Кислівська сільська бібліотека[ред. | ред. код]

У другій половині XVII віку було засноване село Кислівка. Відомостей про перші книги в селі немає, але при церквах була релігійна література, Біблії.

Перша хата — читальня в селі Кислівка з'явилася після Великої Вітчизняної війни на місті теперішнього сільського клубу, першим бібліотекарем була Кравцова Єлизавета Андріївна, яка працювала в бібліотеці до 1965 року. В 1965 році бібліотека була організована тільки в селі Табаївка в приміщенні сільського клубу. В інших селах, які входили до Кислівської сільської ради бібліотек не було, у той час це було найбільше село. Першим бібліотекарем і завідувачем клубу був Глушко Віктор, який мав бібліотечну освіту. З 1957 року по 1974 рік в бібліотеці села Табаївка працювали Горюнова Ніна Єгорівна, Мельник Лідія Яківна, Супрун Олександра Василівна, Супрун Галина Миколаївна, Пелих Раїса Олексіївна.

В 1974 році фонд бібліотеки був переданий в Кислівську бібліотеку. В той час там працювало два бібліотекаря — Носик Ольга Миколаївна, а з 1975 року з нею почала працювати Чумак Ніна Миколаївна. Цей період життя в бібліотеці був дуже плідний: проводилися різноманітні заходи зі школою, сільським клубом: вечори відпочинку, вшанування людей праці, зустрічі з ветеранами війни. Результати цієї діяльності бібліотекарів — численні нагороди, дипломи, почесні грамоти. З 1985 року в бібліотеці працювала Кіптенко Людмила Федорівна, а з 2005 року в бібліотеці стала працювати Круподеря Валентина Іванівна. З 1983 року бібліотека містилися в приміщенні  сільської амбулаторії на другому поверсі. На 128 квадратних метрів площі є читальна зала, дитячий відділ, книгосховище.   

Об'єкти соціальної сфери[ред. | ред. код]

  • Дитячий садок.
  • Школа.
  • Кислівська амбулаторія сімейної медицини.

Пам'ятки[ред. | ред. код]

Визначною примітністю тутешньої місцевості є урочище Красне. Воно та ще Стрілецький степ на Луганщині — єдині в Україні території, де масово збереглися реліктова рослина — півонія тонколиста (воронець), цвітіння якої навесні справляє незабутнє враження. Ростуть тут і інші рідкісні рослини: кермек, адоніс, шльомник, мигдаль. Урочище Красне визначене як Кислівський державний заповідник рідкісних рослин.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. ЗСУ за добу відбили атаки росіян біля 13 населених пунктів. Волинські новини. Процитовано 18 грудня 2022.
  2. На Харківщині окупанти обстріляли Куп'янський район та Вовчанськ, є поранена. Слово і Діло (укр.). Процитовано 10 лютого 2023.

Посилання[ред. | ред. код]