Китайська локшина

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Китайська локшина
Походження  КНР
Виготовлення локшини місуа в Лугані, Тайвань

Локшина є незамінним компонентом багатьох китайських страв. Існує безліч різновидів локшини, залежно від місця виробництва, інгредієнтів, форми і способу приготування.

Китайська або адаптована з китайської локшина також зустрічається в кухнях інших східноазійських народів — корейської, японської, в'єтнамської, філіппінської, тайської і кхмерської.

Назви[ред. | ред. код]

У локшини і її різновидів існує безліч назв, зокрема, через різноманітність мов у Китаї. На літературній китайській мові пшеничне локшина називається мянь (麵), рисова і крохмальна — фень (粉), а в інших діалектах використовуються інші назви.

Історія[ред. | ред. код]

Найбільш рання згадка локшини в Китаї знаходиться в книзі, яка належить до періоду владарювання Західної династії Хань (25-220)[1]. Локшина, зазвичай пшенична, стала популярним продуктом харчування в період правління Хань (206 до н. е. — 220 н. е.)[2]. У період правління династії Сун (960—1279) серед міських мешканців супи з локшиною були дуже популярні, а заклади, де їх подавали, працювали всю ніч. У давнину пшенична локшина називалася «суповим тістечком» (танбін (湯 餅)); згідно з поясненням вченого сунської епохи Хуан Чаоїн, в стародавні часи всі страви з тіста називалися «бін» і відрізнялися методами приготування[3].

У 2002 році була знайдена глиняна миска, яка містить найстаріші відомі залишки локшини часів культури Ціцзя, приблизно 2000 року до н. е.[1][4][5], причому локшина добре збереглася[1][4]. У результаті дослідження, проведеного в 2004 році[4], було визначено, що локшина зроблена з просяного і могарового борошна[5]. Результати дослідження були опубліковані в журналі 2005 Nature[6].

Виробництво[ред. | ред. код]

Зазвичай китайська локшина робиться з пшеничного, рисового борошна або з Машів крохмалю, причому пшеничне локшина частіше зустрічається на півночі країни, а рисова — на півдні. У пшеничну локшину додають яйце, миють її в лужній воді, замішують зі злаками для зміни кольору і фактури, для тієї ж мети слід додати невелику кількість яєчних білків, стрілицю чи тапіоку. Поширена незаконна практика додавання блідню для відбілювання та поліпшення текстури тіста[7].

Тісто для пшеничного локшини зазвичай готують із пшеничного борошна, солі й води з додаванням яєць або лужної води, залежно від текстури і смаку тіста. Рисову і крохмальну локшину готують з рисового борошна (крохмалю) і води. Після замісу тіста виконують одну з п'яти дій:

Переклад
Китайська Транскрипція Опис
Різка Це Тісто розкочують в тонкий коржик, складають і розрізають на тонкі смужки бажаної ширини.
Екструдування 擠壓 Цзіян Тісто кладуть під прес з отворами, щоб тісто, проходячи через них, отримувало форму ниток.
Зрізання Сяо Тверде тісто розкочують в батон, а потім швидко зрізають з нього листки прямо в киплячу воду.
Складання Ла Тісто розкочують в довгий циліндр, який багаторазово складають і розкочують.
Розкачування Жоу Невеликий клубок тіста акуратно розгортають до отримання необхідної форми і товщини.

Різані і екструдовані види локшини можуть бути висушені для пізнішого приготування, інші типи зазвичай вживаються незабаром після приготування.

Зрізання тонких пелюсток локшини в каструлю з киплячою водою для приготування даосяомяня.
Зрізання тонких пелюсток локшини в каструлю з киплячою водою для приготування даосяомяня. 
Витягування локшини ламянь.
Витягування локшини ламянь. 
Розкачування тіста для ламяня.
Розкачування тіста для ламяня. 
Кухар видавлює локшину в горщик з окропом.
Кухар видавлює локшину в горщик з окропом. 
Розкачування тіста
Розкачування тіста 

Приготування[ред. | ред. код]

Локшину готують зі свіжого або сушеного тіста. Зазвичай її варять у воді, проте зустрічається обсмажування у фритюрі, а варену локшину можна згодом обсмажувати. Локшину сервірують, поливаючи соусами або підливою, додаючи в супи з локшиною, подаючи з м'ясом або іншими продуктами. Деякі різновиди рисової локшини готують тільки з суспензії рису у воді і вживають виключно сирими.

На відміну від західної локшини, китайську пшеничну локшину готують із солоного тіста, завдяки чому при варінні додавання солі не потрібно. Крім того, варіння локшини відбувається дуже швидко, від однієї до п'яти хвилин.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Roach, John. 4,000-Year-Old Noodles Found in China. National Geographic. Архів оригіналу за 5 жовтня 2011. Процитовано 12 жовтня 2011.
  2. &  
  3. 黃, 朝 英 (北宋), [http: //zh.wikisource.org/wiki/ 靖康 緗 素 雜記 / 卷二 靖康 緗 素 雜記], т. 2
  4. а б в Ye, Maolin; Lu, Houyua. The earliest Chinese noodles from Lajia. The Institute of Archaeology. Chinese Academy of Social Sciences. Архів ProductID = 986 оригіналу за 22 травня 2013. Процитовано 12 жовтня 2011.
  5. а б «Oldest noodles unearthed in China» [Архівовано 17 Грудня 2010 у Wayback Machine.] , BBC News, 12 October 2005
  6. Lu, Houyuan; Yang, Xiaoyan, Ye, Maolin, Liu, Kam-Biu, Xia, Zhengkai, Ren, Xiaoyan, Cai, Linhai, Wu, Naiqin, Liu, Tung-Sheng (13 жовтня 2005). Culinary archaeology: Millet noodles in Late Neolithic China. Nature. 437 (7061): 967—968. doi:10.1038 / 437967a. {{cite journal}}: Перевірте значення |doi= (довідка)
  7. 使用 硼砂 替代 品 吃得 更 安心, 彰化 縣 衛生 局(Changhua county health bureau), 2008/09/04, архів [http: //www.chshb.gov.tw/news_detail.asp? news_type = 3 & sysno = 3431 оригіналу] за 19 грудня 2013, процитовано 7 липня 2019

Посилання[ред. | ред. код]