Київська Рисувальна школа

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Київська Рисувальна школа
Країна  Російська імперія
Розташування Київ
геокоординати не задано: 421866 ·R (Київ)
Засновано 1875
Закрито 1901

Ки́ївська рисува́льна шко́ла (рос. Рисовальная школа; відома також як «школа Мурашка») — навчальний художній заклад в Києві, заснований 1875 року українським художником-педагогом Миколою Мурашком. Школа утримувалася коштом меценатських пожертв Івана Терещенка та міських субсидій.

Історія[ред. | ред. код]

Микола Пимоненко. «Куточок нашої рисувальної школи». 1885

Спочатку це була приватна художня школа, а з 1876 р. стала міською.

Навчальний заклад відіграв значну роль у становленні українських національних кадрів художників. В ньому отримали художню освіту багато, в майбутньому відомих, художників і мистецтвознавців.

У різний час тут викладали такі художники як Микола Мурашко, Михайло Врубель, Микола Пимоненко, Харитон Платонов, Іван Селезньов. Заклад відвідували та надавали йому матеріальну допомогу відомі українські художники: Ілля Рєпін, Микола Ґе, Ян Станіславський. У школі неодноразово проводились художні виставки українських та російських художників. У 1880-і роки викладачі та вихованці школи брали участь у реставрації розписів Кирилівської церкви.

Позитивними рисами Київської рисувальної школи були запроваджена Мурашком вільна творча атмосфера, демократичність, доступність для обдарованої молоді різних громадських станів. Водночас істотною вадою був невизначений статус випускників. Через це 1901 року було організовано Київське художнє училище з офіційними правами, а рисувальна школа тоді ж таки припинила існування.

Архів закладу не зберігся. Про діяльність школи розповів сам Микола Мурашко у своїх мемуарах «Спогади старого вчителя» (1907).

Адреси Рисувальної школи[ред. | ред. код]

Спочатку школа розташовувалась у домі по вулиці Трьохсвятительській. Протягом 18761880 років вона користувалася одним з приміщень, призначених під магазин, на першому поверсі будинку Міської думи на Хрещатику. У 18801882 роках школа перебувала в будинку на Афанасіївській вулиці (зараз вулиця Івана Франка). У 18821891 Рисувальна школа орендувала приміщення на Великій Володимирській вулиці (нині Володимирська вулиця) в будинку № 46 (не зберігся), а з 1891 — на тій самій вулиці в щойно зведеному будинку Фрідріха Міхельсона № 47 (значно реконструйований, збереглася чільна стіна).

Відомі вихованці Рисувальної школи[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела та література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  • Київська рисувальна школа // Енциклопедія історії України: Т. 4: Ка-Ком / Редкол.: В. А. Смолій (голова) та ін. НАН України. Інститут історії України. — К.: В-во «Наукова думка», 2007. — 528 с.: іл.
  • Иван Терещенко и Школа Мурашко. antikvar.ua (рос.). Архів оригіналу за 11 червня 2017.
  • Про історію школи та зв'язок з Іваном Терещенком. weekend.today. Архів оригіналу за 5 грудня 2020.