Київська Трьохсвятительська духовна семінарія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Київська Трьохсвятительська духовна семінарія
КТДС
Герб
Герб
50°27′28″ пн. ш. 30°44′40″ сх. д. / 50.457889° пн. ш. 30.744667° сх. д. / 50.457889; 30.744667Координати: 50°27′28″ пн. ш. 30°44′40″ сх. д. / 50.457889° пн. ш. 30.744667° сх. д. / 50.457889; 30.744667
Розташування с. Княжичі, Броварський район, Київська область, Україна
Засновано 3 червня  2010
Приналежність УГКЦ
Ректор о. Петро Жук
Студентів: близько 60
Сайт: ktds.org.ua
Адреса: пров. Гузара Любомира, 20, с. Княжичі, Броварський район, Київська область, 07455

Мапа

Київська Трьохсвятительська духовна семінарія УГКЦ (КТДС) — вищий навчально-формаційний заклад Української греко-католицької церкви, заснований 3 червня 2010 року, розташований у с. Княжичах, Броварського району, Київської області.

Заснування[ред. | ред. код]

Рішення про створення КТДС було ухвалено за результатами спільного засідання за участі Глави УГКЦ Блаженнішого Любомира (Гузара) та майбутніх співзасновників: Владики Степана (Менька), Екзарха Донецько-Харківського, Владики Василя (Івасюка), Екзарха Одесько-Кримського та Владики Йосафата (Говери), Екзарха Луцького, яке відбулося 27 травня 2010 року в селі Княжичах Броварського району.

3 червня 2010 року Блаженніший Любомир кардинал Гузар, Верховний Архієпископ Києво-Галицький видав декрет про заснування Між'єпархіальної Київської духовної семінарії. Покровителями семінарії було обрано трьох святих великих Архиєреїв: Василія Великого, Григорія Богослова та Івана Золотоустого[1].

19 вересня 2010 року Блаженніший Любомир торжественно освятив приміщення Київської Трьохсвятительської духовної семінарії. Перший набір студентів налічував 13 осіб.

Завдання семінарії[ред. | ред. код]

Місією семінарії стала підготовка священнослужителів для північно-центральних, східних та південних теренів України. Відповідальним та опікуном семінарії безпосередньо є Його Блаженніший Святослав (Шевчук), Верховний Архієпископ Києво-Галицький, Предстоятель УГКЦ.

Блаженніший Любомир (Гузар) так пояснив необхідність постання цієї семінарії:

«У Східних областях зголошуються кандидати, і є потреба, щоб вони були ближче до дому, ближче до того середовища, в якому вони будуть працювати. Чому Церква заохочує, щоб кожна єпархія мала свою семінарію? В той спосіб виховуються студенти, які виходять із тої спільноти, в якій вони будуть служити і це в’яже майбутніх священнослужителів із тим середовищем, в якому вони будуть працювати. А з іншого боку — єпархія, загальна спільнота, призвичаюється до своїх майбутніх душпастирів. Ми беремо до уваги нашу дійсність і розпочинаємо спільними силами між’єпархіальну семінарію»[1].

Блаженніший Патріарх Святослав (Шевчук) так сказав про Київську семінарію: «Про Київську семінарію тепер знають і в Римі, і в країнах Західної Європи, і в Північній Америці, і в Західній Канаді. До нашої семінарії, яка є невелика і наймолодша з усіх семінарій в Україні, вже сьогодні приходять люди, щоб спочити у її гілках. Вона стала особливим символом нашої Київської архиєпархії і навіть усієї нашої Церкви поза межами Галичини. Ця семінарія — це зерно Царства Небесного»[2].

Навчання[ред. | ред. код]

Навчання в КТДС триває протягом шести років. Перші три роки семінарист вивчає філософію, а наступні — богослов'я. Для кращого засвоєння матеріалу відбувається поступовий перехід від філософських дисциплін до богословських упродовж третього року навчання. Наприкінці першого курсу семінарист захищає творчу роботу з Катехизму УГКЦ, на третьому курсі — курсову роботу з філософії, на п'ятому — складає бакалаврський іспит із богослов'я, на шостому — захищає дипломну роботу з богослов'я. Також упродовж навчання семінаристи вивчають такі класичні та давні мови: церковнослов'янську, латинську, давньогрецьку та давньоєврейську (курс івриту інтегрований у навчальний процес лише у КТДС з-поміж усіх семінарій УГКЦ в Україні); а також сучасні мови: англійську та на вибір італійську чи німецьку.

Після завершення навчання в КТДС семінаристи мають можливість продовжити навчання в провідних католицьких університетах Європи. Зараз у Римі навчаються 4 студентів, які закінчили КТДС у 2016 році.[3]

Духовне виховання[ред. | ред. код]

Мета духовного виховання, згідно з уставом семінарії, — «допомогти людині, щоби кожний момент її життя ставав живою зустріччю із Богом. Віра повинна бути фундаментом життя та має стати свідченням переконання людини. Це духовне єднання з Христом, в якому життям людини керує Святий Дух. Така людина живе внутрішнім світом на зразок життя Пресвятої Тройці».

Складовими духовної формації семінаристів є спільнотне молитовне правило: Божественна літургія, богослужіння добового кола (вечірня, утреня, VI час), молебні та акафісти, панахиди, богослужіння великого посту.

Семінаристи мають постійну нагоду бути під проводом духівника, перед яким могли б відкрити своє сумління в атмосфері цілковитої щирості. Щотижня відбувається конференція з духівником, а щомісяця відбувається день духовної віднови — духовні вправи в цілковитій мовчанці[4].

Діяльність семінарії[ред. | ред. код]

Семінаристи ведуть активне творче та суспільне життя. У КТДС діє:

  1. Медіа-центр ім. арх. Гавриїла, який провадить семінарійний сайт, сторінки семінарії у мережі Facebook[5], відеоканал у YouTube[6];
  2. Молитовне Братство Введення в Храм Пресвятої Богородиці, члени якого бажають більше часу присвячували молитві, пасторальній діяльності та спілкуванню одне з одним[7];
  3. Семінарійний хор, який окрім семінарійних парафіяльних богослужінь провадить чимало святкових служб у Патріаршому соборі Воскресіння Господнього, на теренах Великої України. У доробку хору є два диски духовної музики: «У Божий храм» (2012-13) та «Слава Богу за все» (2016)[8].
  4. Октет «Аксіос» - вокальний ансамбль Київської Трьохсвятительської Духовної семінарії[9].
  5. Музичний гурт «МетаНоя»[10].
  6. Катехитична школа свв. рівноап. Кирила і Методія, у якій настоятелі семінарії та брати-семінаристи навчають парафіян (дітей та дорослих) семінарійного храму правди християнської віри[11].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Історія. http://ktds.org.ua/ (англ.). Архів оригіналу за 5 Червня 2017. Процитовано 20 червня 2017. 
  2. Брошура "Новий центр богослов'я у Києві. Київська Трьохсвятительська духовна семінарія. Архів оригіналу за 22 Червня 2017. 
  3. Інтелектуальне виховання. http://ktds.org.ua/ (англ.). Архів оригіналу за 6 Червня 2017. Процитовано 20 червня 2017. 
  4. Духовне виховання. http://ktds.org.ua/ (англ.). Архів оригіналу за 6 Червня 2017. Процитовано 20 червня 2017. 
  5. Facebook: KyivSeminaryUGCC
  6. Медіа-центр КТДС ім. арх. Гавриїла. http://ktds.org.ua/ (англ.). Архів оригіналу за 6 Червня 2017. Процитовано 20 червня 2017. 
  7. Братство Введення в храм Пресвятої Богородиці. http://ktds.org.ua/ (англ.). Архів оригіналу за 2 Липня 2017. Процитовано 20 червня 2017. 
  8. Семінарійний хор. http://ktds.org.ua/ (англ.). Архів оригіналу за 10 Червня 2017. Процитовано 20 червня 2017. 
  9. Октет «Аксіос». http://ktds.org.ua/ (англ.). Архів оригіналу за 23 Червня 2017. Процитовано 20 червня 2017. 
  10. Гурт «МетаНоя». http://ktds.org.ua/ (англ.). Архів оригіналу за 6 Червня 2017. Процитовано 20 червня 2017. 
  11. Катехитична школа. http://ktds.org.ua/ (англ.). Архів оригіналу за 6 Червня 2017. Процитовано 20 червня 2017. 

Посилання[ред. | ред. код]