Київська декларація (2007)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Київська декларація — підсумковий документ, ухвалений Парламентською асамблеєю Організації з безпеки і співробітництва в Європі 9 липня 2007 року, що проходила в Києві.

16-а щорічна сесія ПА ОБСЄ проходила в Києві з 5 по 9 липня. У ній взяли участь близько 700 європейських парламентарів з 51 країни. Київська декларація була розроблена за результатами п'яти днів роботи парламентарів.

Підсумковий документ складається з 46 сторінок, у якому десять резолюцій ПА ОБСЄ з найрізноманітніших проблем світового значення, а також три розділи з висновками-рекомендаціями комітетів Асамблеї.

Вміст[ред. | ред. код]

У преамбулі наголошується, що парламентарі держав-учасниць ОБСЄ зібрались в Києві на щорічну сесію, щоб оцінити стан і виклики в галузі безпеки і співпраці, особливо стосовно виконання зобов'язань ОБСЄ.

Декларація складається з трьох розділів.

У першому розділі, який стосується політичних питань і питань безпеки, окремо приділена увага енергетичній безпеці і політичній ситуації в Білорусі.

У резолюції в частині енергобезпеки підкреслюється необхідність подальшого використання відновлювальних джерел енергії, у зв'язку з чим вітається поставлена ЄС мета довести частку поновлюваних джерел енергії до 12% до 2010 року і до 20% до 2020 року.

Другий розділ Декларації стосується економічних питань, науки і технологій, а також навколишнього середовища.

У ньому ПА ОБСЄ закликала до створення і впровадження єдиної статистичної системи з міграційних потоків і забезпечення недорогих і безпечних грошових переказів для мігрантів в країни їх походження, і рекомендувала створити для мігрантів ощадні рахунки для розповсюдження продуктивних капіталовкладень в країнах їх походження.

Третя частина Декларації стосується демократії, прав людини і гуманітарних питань. У ній ПА ОБСЄ закликала державні інститути всіх країн-учасниць прийняти зобов'язання щодо запобігання "ерозії свободи" і недопущення атмосфери безкарності, яка в деяких випадках призводить до насильства над журналістами.

Декларація також включає всі резолюції, прийняті напередодні комітетами ПА ОБСЄ:

Джерела[ред. | ред. код]