Київська дирекція залізничних перевезень

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Київська дирекція залізничних перевезень
Тип підприємство і Список дирекцій Укрзалізниці
Галузь Залізничний транспорт
Штаб-квартира м. Київ, вул. Уманська, 5
Адреса Уманська вулиця (5)
Послуги Залізничні перевезення
Холдингова компанія Південно-Західна залізниця

Київська дирекція залізничних перевезень (ДН-1) — виробничий підрозділ Регіональної філії «Південно-Західна залізниця» ПАТ «Українська залізниця». Київська дирекція є однією з п'ятьох дирекцій Південно-Західної залізниці.

Дирекція обслуговує столицю України — місто Київ, а також більшу частину Київської області (окрім півдня), західну половину Чернігівської області та незначні ділянки Черкаської та Полтавської областей. На території, що обслуговує дирекція, проживає приблизно 4,5 млн осіб.

Надає послуги з перевезення багажів та пасажирів, завантаження та розвантаження вантажів та інші.

Розташована за адресою: м. Київ, вул. Уманська, 5

Межі дирекції[ред. | ред. код]

Київська дирекція залізничних перевезень межує з такими дирекціями:

Назва дирекції Назва залізниці Кількість з'єднань Ділянки з'єднання Магістральна лінія
Коростенська Південно-Західна
1
Київ — Коростень Київ — Варшава
Козятинська Південно-Західна
2
Київ — Фастів
Київ — Миронівка
Київ — Жмеринка
Київ — Дніпро
Полтавська Південна
2
Київ — Гребінка
Ніжин — Гребінка
Київ — Харків
Санкт-Петербург — Одеса
Конотопська Південно-Західна
1
Ніжин — Бахмач Київ — Москва
Гомельська Білоруська
1
Чернігів — Гомель Київ — Санкт-Петербург

Станції[ред. | ред. код]

Центр дирекції розташований у столиці України — місті Києві, яке одночасно є найбільшим містом в Україні і великим залізничним вузлом. Серед інших важливих станцій слід зазначити обласний центр Чернігів та вузлову станцію Ніжин.

Напрямки[ред. | ред. код]

Оскільки ця дирекція обслуговує столицю, тому більшість залізниць пов'язують саме столицю. Від Києва відходять п'ять магістральних залізниць і всі окрім однієї є двоколійними та електрифікованими. Лише лінія у миронівському напрямку є одноколійною, хоча і досить вантажонапруженою. Ця лінія була побудована на початку 1980-х років з метою переведення частини поїздів (як приміських, так і далекого сполучення) з двоколійної лінії Миронівка — Фастів — Київ.

Серед ділянок, що безпосередньо не з'єднані з Києвом слід відзначити одноколійну електрифіковану ділянку Ніжин — Чернігів — Семиходи та відгалуження від неї — одноколійну неелектрифіковану ділянку Чернігів — Гомель. Лінія до Семиходів забезпечує доступ робітників до ЧАЕС у Прип'яті, а лінія до Гомеля забезпечує сполучення з Мінськом та Санкт-Петербургом.

Від станції Почайна до Вишгорода йде залізниця, якою у 2010 році запустили приміський дизель-поїзд. Це єдина ділянка серед тих, що з'єднані з Києвом, яка не є електрифікованою. Причина криється у тому що ця ділянка є немагістральною, занадто короткою, не підпорядковується "Укрзалізниці" , а знаходиться у власності ПрАТ «Київ – Дніпровське МППЗТ»[1] [Архівовано 21 Січня 2021 у Wayback Machine.](за Вишгородом, що є передмістям Києва лінія тягнеться лише до Київської ГЕС) та була збудована для вантажних потреб, але наразі, в зв'язку з поганим технічним станом ділянки пасажирський рух на ній відсутній.

Посилання[ред. | ред. код]