Класифікація видів економічної діяльності

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ця стаття описує явище за законодавством України.
Можливо, Вам буде цікаво прочитати про інший погляд: Класифікація галузей промисловості, Класифікація видів економічної діяльності Європейського Співтовариства
.

«Класифіка́ція ви́дів економі́чної дія́льності» (КВЕД) — складова частина державної системи класифікації і кодування техніко-економічної та соціальної інформації в Україні.

Класифікація призначена для використання органами державного управління, фінансовими органами та органами статистики.

Класифікація узгоджена з статистичною класифікацією видів економічної діяльності у Європейському Співтоваристві (NACE), що своєю чергою узгоджується з міжнародною стандартною галузевою класифікацією (ISIC).

Структура коду[ред. | ред. код]

КВЕД має ієрархічну структуру:

  • перший рівень - секції (літери латинської абетки від А до U),
  • другий рівень - розділи (двозначний цифровий код),
  • третій рівень - групи (тризначний цифровий код),
  • четвертий рівень - класи (чотиризначний цифровий код).

Історія[ред. | ред. код]

Державна класифікація видів економічної діяльності України починає свою історію зі створення «Концепції побудови національної статистики України», затвердженої постановою Кабінету міністрів 4 травня 1993 року № 326[1].

ДК 009:96[ред. | ред. код]

Першу редакцію державної класифікації 009 (ДК 009:96), яка втратила силу, затверджено 22 жовтня 1996 року наказам Державного комітету України зі стандартизації, метрології та сертифікації[2].

ДК 009:2005[ред. | ред. код]

Метою розроблення КВЕД другої редакції було приведення її у відповідність до нової редакції NACE та здійснення перегляду певних позицій національного рівня КВЕД.

ДК 009:2005 є ідентичною NACE ред.1.1 2002 на рівні класу.

ДК 009:2005 було затверджено наказом Держспоживстандарту України № 375 від 26 грудня 2005.

ДК 009:2010[ред. | ред. код]

11 жовтня 2010 року — затверджено третю редакцію КВЕД[3], яка набула чинності 1 січня 2012 року. Додатково, до переліку ДК 009:2005 включено коди відповідності до кодів за новою класифікацією.

Третя редакція КВЕД є ідентичною до класифікації NACE ред.2 2006 на рівні класу.

Призначення класифікації[ред. | ред. код]

Об'єктами класифікації є види економічної діяльності статистичних одиниць (юридичних осіб, відокремлених підрозділів юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців тощо), які на вищих рівнях класифікації групуються у галузі.

За методологічними засадами, принципами побудови та призначенням КВЕД є статистичною класифікацією, створеною як інструментарій для систематизації та групування економічної та соціальної інформації у стандартний формат, який дає змогу обробляти та аналізувати значні обсяги інформації. У разі використання класифікації в адміністративних цілях треба враховувати це первісне та переважне призначення КВЕД, оскільки принципи побудови класифікації, тип використовуваних одиниць статспостережень, порядок визначення та зміни їх основного виду економічної діяльності тісно пов'язані з метою статистичної діяльності.

Код виду економічної діяльності є одним з основних показників стратифікації статистичної сукупності для організації суцільних та вибіркових статистичних спостережень і основним його призначенням є забезпечення:

  • статистичного обліку підприємств і організацій за видами економічної діяльності у ЄДРПОУ і статистичних реєстрах;
  • проведення статистичних обстежень економічної діяльності та аналізу статистичної інформації на макрорівні (складання міжгалузевого балансу виробництва і розподілу товарів та послуг відповідно до системи національних рахунків);
  • зіставлення національної статистичної інформації з міжнародною шляхом застосування єдиної статистичної термінології, статистичних одиниць статспостережень та принципів визначення і зміни видів економічної діяльності підприємств.

Посилання[ред. | ред. код]


Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 2 Жовтня 2016. Процитовано 1 Жовтня 2016.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  2. Архівована копія. Архів оригіналу за 2 Жовтня 2016. Процитовано 1 Жовтня 2016.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  3. Наказ [[Держспоживстандарт]]у від 11.10.2010 № 457 (зі змінами). Архів оригіналу за 19 Жовтня 2021. Процитовано 7 Грудня 2020.