Клен французький

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Клен французький
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Сапіндоцвіті (Sapindales)
Родина: Сапіндові (Sapindaceae)
Рід: Клен (Acer)
Секція: Acer sect. Acer
Серія: Acer ser. Monspessulana
Вид:
A. monspessulanum
Біноміальна назва
Acer monspessulanum
L., 1753

Клен французький[1], клен монпелійський[2] (Acer monspessulanum) — вид квіткових рослин із роду клен (Acer).

Морфологічна характеристика[ред. | ред. код]

Це кущ або невелике дерево до 10 метрів заввишки. Молоді гілки голі, запушені чи ворсинчасті. Листова пластинка 1.1–6 × 1–7.8 см, 3-лопатева, округла чи субсерцеподібна біля основи, частки від трикутної до яйцювато-довгастої форми, цілокраї чи ± зубчасті, нижня поверхня гола чи запушена, листова ніжка гола чи запушена, 5–10 см. Щитки 6–8-квіткові, квітки зеленувато-жовті. Тичинки майже вдвічі перевищують пелюстки. Крилатки 2–2.5 см завдовжки. Стулки плоду від майже паралельних до роздвоєних. Горшки не стиснуті, округлі. Період цвітіння: квітень і травень[2][3].

Поширення й екологія[ред. | ред. код]

Вид зростає у Європі, північно-західній Африці й західній Азії (Албанія, Андорра, Вірменія, Азербайджан, Боснія і Герцеговина, Болгарія, Хорватія, Франція (у т. ч. Корсика), Грузія, Німеччина, Греція, Іран, Ірак, Ізраїль, Італія (у т. ч. Сардинія), Ліван, Чорногорія, Марокко, Північна Македонія, Палестина, Португалія , Румунія, Сербія, Словенія, Іспанія, Швейцарія, Туніс, Туреччина, Україна). Вид зростає на висотах від 300 до 2000 метрів. Цей вид росте в ксерофітних лісових угрупованнях, на південних схилах і в змішаних лісах, рідко утворює чисті деревостани. Росте на вапнякових або гумусно-карбонатних ґрунтах. Пристосований до помірного клімату; стійкий до високих і дуже низьких температур[4].

В Україні вид вважається не рідним; росте у садах та парках — у Лісостепу та Степу, спорадично[2].

Використання[ред. | ред. код]

Acer monspessulanum використовується для деревини. Деревина має високу якість і використовується, наприклад, для виготовлення бобін для мереживництва. Вид також широко культивується як декоративний. Він також історично використовувався як корм для худоби[4].

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Acer monspessulanum // Словник українських наукових і народних назв судинних рослин / Ю. Кобів. — Київ : Наукова думка, 2004. — 800 с. — (Словники України). — ISBN 966-00-0355-2.
  2. а б в Доброчаева Д. Н., Котов М. И., Прокудин Ю. Н., и др. Определитель высших растений Украины. — К. : Наук. думка, 1987.
  3. Acer monspessulanum. Türkiyebitkileri.com. Процитовано 17.08.2022. (англ.)
  4. а б Crowley, D.; Rivers, M. C.; Barstow, M. (2018). Acer monspessulanum. The IUCN. Процитовано 17.08.2022. (англ.)