Клеотера

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Клеотера
Κλεοθήρα
Міфологія давньогрецька
Місцевість Мілет
Заняття царівна
Батько Пандарей
Мати Гармотое
Брати/сестри Меропа, Аедона
Пов'язані персонажі Зевс, Тантал, Гера, Афродіта, Артеміда, Афіна, еринії, гарпії
Пов'язані події викрадення золотого пса з храму Зевса в Дикті

Клеоте́ра (дав.-гр. Κλεοθήρα) — персонаж давньогрецької міфології, дочка мілетського царя Пандарея і Гармотое, сестра Меропи і Аедони.

Згідно з однією з версій Пандарей викрав золотого пса, що охороняв храм Зевса в Дикті й передав його на зберігання Танталу. За іншою версією все було навпаки — вкрав Тантал і передав пса Пандарею. Через зухвалу неправдиву клятву Пандарея богам на чолі із Зевсом про те, що він ніколи не бачив пса, розлючені боги (можливо це був один Зевс) убили Пандарея і його дружину (за іншою версією перетворили на камінь). Зевс хотів помсти усім членам сім'ї Пандарея. Афродіта та інші богині врятували Клеотеру та Меропу й виховали їх: Гера наділила їх красою і надлюдською мудрістю, Артеміда зробила їх високими і сильними, а Афіна навчила всіх відомих ремесел. Афродіта підібрала їм женихів і навіть вирушила до Зевса з метою домогтися їм його прощення. Проте Зевс, ймовірно, щось запідозрив, і, поки Афродіта усамітнилася з ним на Олімпі, гарпії з його згоди викрали дівчат і передали їх ериніям, які зробили з них своїх служниць і змусили нещасних сиріт жорстоко страждати за батьківські гріхи.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Схолія до Гомер, Одіссея, 19, 518. (гр.)
  • А. П. Кондрашов. Кто есть кто в мифологии Древней Греции и Рима. 1738 героев и мифов. РИПОЛ классик. Москва. 2016. ISBN 978-5-386-09554-3 / С. 174 (рос.)
  • Emmy Patsi-Garin: Словник грецької міфології, «Видавництво Харіса Патсіса», Афіни 1969 р. (гр.)
  • Heinrich Wilhelm Stoll: Kleothera. / Wilhelm Heinrich Roscher (Hrsg.): Ausführliches Lexikon der griechischen und römischen Mythologie. Band 2,1, Leipzig 1894, Sp. 1225 (нім.)